Televisie Voorkeur

In de eerste aflevering van de Nederlandse dramaserie over jonge stelletjes – Koppels – wordt de vriendschap tussen Suzanne Bruner en Esther van de Voorts wordt zwaar op de proef gesteld. Mike van Gunteren, directeur van Virago, wil hen niet vertellen wie de job van uitgever krijgt. Met o.a. Nienke Römer, Jeroen van Koningsbrugge en Joep Sertons. België 1, 21.50-22.35u. Wal, Dinand van der

actualiteiten

EénVandaag. Steeds meer Nederlanders vestigen zich definitief in Frankrijk. Zij hebben daardoor ook stemrecht gekregen en bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen stemmen een flink aantal Nederlanders mee. Waar stemmen zij op? Ned.1, 17.59-18.45u.

Netwerk. Interview met de Britse prins Harry die tien weken lang in de Afghaanse provincie Helmand verbleef en meevocht tegen de Taliban. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Reportage over cruisen – homoseksuele handelingen op openbare plaatsen – in Nederland en gisteren aangekondigde, maar door actualiteit uitgestelde reportage over voetbalrechten en de wens van voetbalclubs als AZ om een eigen tv-zender te beheren. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Dorine Wiersma vertelt over haar theatervoorstelling Rustig blijven en advocaat Peter Plasman bespreekt samen met regisseur Doesjka van Hoogdalem de televisieserie The Sopranos. Tafelheer is Marc-Marie Huijbregts. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw en Witteman. Ivo Opstelten, burgemeester van Rotterdam, over zijn kandidaatstelling als voorzitter van de VVD, A.F.Th. van der Heijden over de roman die hij schrijft over de moord op de Nijmeegse activist Louis Sévèke, Renate Dorrestein pleit in haar boekenweekessay Laat me niet alleen tegen de jacht op de eeuwige jeugd. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

In de knip! De Ombudsman Financiële Dienstverlening adviseert de verzekeringsmaatschappijen om gedupeerde spaarders van beleggingspolissen te compenseren. Het consumentenmagazine onderzoekt bij gedupeerden van woekerpolissen of dat gebeurt, of dat er sprake is van loze beloften na het advies. Verder aandacht voor het zogenoemde AOW-gat bij Nederlanders die een aantal jaren in het buitenland hebben gewoond. Ned.2, 19.20-19.50u.

Vermist. Zoektocht naar vermiste personen. De Hongaarse rechter heeft afgelopen maandag beslist dat de negenjarige Gina overgedragen moet worden aan haar vader Peter de Vries. Gina de Vries werd op 15 juli 2007 door haar Hongaarse moeder Edit meegenomen uit Roden. Vorige maand werd zij opgespoord in Budapest. Komt zij nu ook werkelijk naar huis? Ned. 1, 20.30-21.25u.

De leugen regeert. In een cartoon in nrc.next pijpt god een zendmast. Tekenaar/redacteur Paul Steenhuis: „Het was een satirisch grapje dat ging over de pornofilm Deep Throat”. Bas Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland, ziet de humor er niet van in. Midden Oosten-deskundige Bertus Hendriks vertelt hoe er over de film Fitna van Geert Wilders wordt bericht in islamitische landen. Journalist en schrijver Eric Smit heeft een stichting opgericht om zich te wapenen tegen een schadeclaim van zakenvrouw Nina Brink, waarover hij – haar onwelgevallige – verhalen schreef. Volgens Smit krijgen journalisten steeds vaker te maken met dit soort vermogende mensen die hen met schier oneindige juridische middelen intimideren, ten koste van de onderzoeksjournalistiek. In de mediaraad zitten: hoofdredacteur van NRC Handelsblad Birgit Donker en EO-radiopresentatrice Elsbeth Gruteke. Ned.2, 21.15-22.00u.

amusement

Thank God it’s Friday. Claudia de Breij ontvangt vanavond de zangeres Hind die bekend maakt met welk liedje ze Nederland gaat vertegenwoordigen op het 53ste Eurovisie Songfestival in Belgrado. In ‘de vinders’: Arthur Japin, Bastiaan Geleijnse en Willy Wartaal. Ned 3, 21.40-22.30u.

TROS TV Show. Ontmoetingen met de Italiaanse zanger Eros Ramazzotti in Milaan en met zangeres/kunstenares Thérèse Steinmetz in Cannes. Ned.1, 22.00-23.00u.

documentaire

E-mail is ruining my life. E-mail heeft een revolutie veroorzaakt in het dagelijkse leven, maar het is niet altijd een zegening. Elke seconde worden er twee miljoen e-mails verzonden. Bedrijven huren experts in die het personeel moeten leren omgaan met de dagelijkse lawine van mails. BBC 2, 20.00-20.30u.

sport

WK afstanden schaatsen Nagano. Samenvattingen. Ned.1, 19.00-20.00u.

RTL Voetbal: eredivisie live. Rechtstreeks verslag Heracles-FC Utrecht, gevolgd door een vooruitblik op de komende wedstrijden. RTL 7, 20.20-22.45u.

World indoor championships. Verslag WK indoor atletiekwedstrijden. BBC 2, 20.30-21.00u.

WK indoor atletiek Valencia. Samenvatting van het WK indoor atletiek. Ned.3, 22.50-23.30u.

Sporza: atletiek. Samenvattingen. België 2, Canvas, 22.00-22.55u.

WK afstanden schaatsen Nagano. Rechtstreeks verslag van de schaatswedstrijden met een analyse van Ria Visser. Morgen: Ned.1, 06.45-10.00u

Podcast

Vrouwendag. Stand van zaken aan vooravond van de Internationale Vrouwendag. Een gesprek met Robert Dijksterhuis, hoofd Emancipatiebeleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken en met Daniela Rosche, gender lobbyiste bij OxfamNovib. De podcast is vanavond vanaf 19 uur te beluisteren via nrc.nl/podcast.