Stadsdeel Oud-Zuid: homoseks gedogen in het Vondelpark

Het Amsterdamse stadsdeel Oud-Zuid wil het cruisen door homo’s in het Vondelpark gedogen. Tegelijk wil men strenger gaan controleren op loslopende honden. Honden op het fietspad veroorzaken meer overlast dan openbare seks doorhomo’s, is de gedachte.

Dat blijkt uit de conceptnota Gebruik Vondelpark. Doel van het plan is het park, dat jaarlijks 10 miljoen mensen trekt, „zo toegankelijk mogelijk te houden”.

Het stadsdeel erkent dat seksuele handelingen in de openbare ruimte verboden zijn, maar wil het cruisen toch gedogen. Als het ’s avonds of ’s nachts gebeurt, homo’s geen condooms achterlaten en kinderspeelplaatsen mijden, geeft cruisen nauwelijks overlast, meent stadsdeelwethouder Paul van Grieken (GroenLinks). Opvallend is dat het stadsdeel wel wil optreden tegen naaktlopers.

Volgens Robert Reinders Folmer, oud-voorzitter van de Vereniging Vrienden van het Vondelpark, zijn cruisende homo’s bij het rosarium, een rozenperk, al jaren als een feit. „Het cruisen heeft bestaansrecht, dat bestaat hier al heel lang. Iedereen weet wat daar bij die rozen gebeurt. En gezien het late tijdstip veroorzaken de heren nauwelijks overlast.” De huidige voorzitter, Peter van Woensel Kooy, is blij met de regels, maar „we willen niet dat half Nederland hier met zwarte petten gaat rondlopen”.

Uit publieksonderzoek blijkt dat bezoekers van het Vondelpark zich het meest ergeren aan afval en zwerfvuil. Hondenpoep en loslopende honden komen op de tweede en derde plaats. Andere klachten betreffen onder andere wildplassen, voetballen en barbecuen.

Het stadsdeel wil nu meer ‘hondenpoephaltes’ en openbare toiletten plaatsen en kunstgrasvelden aanleggen voor voetballers. Grillen mag alleen nog maar op een stabiele barbecue op pootjes. Open vuur blijft verboden.

De nota wordt rond de zomer definitief vastgesteld.