Smeltkroesmuziek van alleskunner Neco Novellas

cd wereld Neco Novellas:New Dawn Ku Khata ****-

cd wereld

Neco Novellas:New Dawn Ku Khata ****

Hij groeide op in Mozambique, studeerde muziek in Rotterdam, en heeft, zo bleek bij optredens, een luxeprobleem: dat hij muzikaal bijna alles kan. Neco is een productieve singer/songwriter en hij beweegt zich op New Dawn Ku Khata als een vis door een oceaan vol muziek.

De openings- en titelsong refereert aan de Zuid-Afrikaanse koortraditie die veel Mozambikanen leerden kennen als gastarbeider in de mijnen van Witwatersrand. Daarna zingt Neco een ritmisch duet met de uit Brazilië afkomstige Lilian Viera, dat in Portugese oren net zo semivertrouwd moet klinken als Vlaams-Zuid-Afrikaanse samenzang voor Hollanders.

Aan het repertoire dat volgt, rijk gelardeerd met stemmige koortjes, kleeft altijd wel iets Afrikaans maar nooit met een Tempo-Doeloe-gevoel. Neco en de andere Novellas, twee broers en twee zussen, voelen zich bij reggae en rock net zo thuis als bij de chopi-muziek uit hun moederland.

Ook Nederland strooit iets in deze smeltkroesmuziek door de bijdragen van saxofonist Ben van Gelder in ‘Yeke Yo’ en diens broer, pianist Gideon, in ‘Tikona’.

Zonder de laatste twee staat Neco Novellas op 28/3 in de Sugar Factory, Amsterdam en 5/4 in WMDC, Rotterdam.

    • Frans van Leeuwen