Ruzie ziekenhuizen over naam Rotterdam

Drie Rotterdamse ziekenhuizen hebben een kort geding aangespannen tegen Medisch Centrum Rijnmond-Zuid (MCRZ), omdat het zijn naam wil veranderen in Ziekenhuis Rotterdam.

Dat hebben Erasmus MC, Havenziekenhuis en Oogziekenhuis Rotterdam bekendgemaakt. Deze ziekenhuizen vinden dat de nieuwe naam tot verwarring leidt bij patiënten en bezoekers. Zij zouden denken dat Ziekenhuis Rotterdam het enige of het grootste ziekenhuis zou zijn van de stad.

Het Rotterdamse Sint Franciscus Gasthuis (SFG) sympathiseert met de drie ziekenhuizen, maar doet niet mee met de rechtszaak. Volgens een woordvoerder kan er geen verwarring ontstaan omdat Rotterdam maar een ziekenhuis heeft met de naam ‘gasthuis’.

Het SFG noemt nog een reden voor het bezwaar tegen Ziekenhuis Rotterdam: als iemand via internet een ziekenhuis in deze stad zoekt, zou die automatisch uitkomen bij het voormalige MCRZ. Overigens heeft MCRZ www.ziekenhuisrotterdam.nl vorig jaar mei al geregistreerd.

MCRZ is „verbaasd en verrast” over het kort geding. De woordvoerder zegt de commotie niet te begrijpen: „We willen gewoon een makkelijker naam, zodat die in de hoofden van de mensen komt.”

De drie ziekenhuizen eisen dat er een woord aan Ziekenhuis Rotterdam wordt toegevoegd. De advocaat van de ziekenhuizen heeft maanden overlegd en brieven geschreven, maar kon het niet eens worden met MCRZ. Het kort geding dient op 25 maart in Rotterdam.