Recordwinst voor uitzender USG

Uitzendconcern USG People heeft vorig jaar een recordjaar gedraaid. USG, waar onder andere Start en Creyf’s deel van uitmaken, draaide in 2007 een winst van 140 miljoen euro. Dat is ruim een kwart meer dan in 2006. Het bedrijf profiteerde van het gunstige economische klimaat. De omzet steeg met 9,9 procent tot 3,88 miljard euro.

In het vierde kwartaal van vorig jaar verdubbelde de winst van USG, van 16,7 miljoen euro naar 35,9 miljoen. De goede resultaten zijn echter vertekenend, omdat USG in het vierde kwartaal van 2006 een eenmalige afboeking deed van 15 miljoen euro.

USG dankt de hoge winst vooral aan zijn specialistische sector, voor studenten en professionals. Die sector groeide met 13 procent het afgelopen jaar. Dochterbedrijven Unique en ASA Studentenuitzendbureau presteerden in Nederland beter dan de markt. De bureaus profiteerden van de strijd om talent, aldus USG. De omzet van het standaarduitzendwerk, waarin dochter Start People actief in is, nam in Nederland af in het laatste kwartaal. Bedrijven vragen minder snel grote aantallen werknemers tegelijk.

Over de resultaten van dit jaar deed het bedrijf geen concrete uitspraken, vanwege de negatieve economische verwachtingen. Beleggers reageerden hierop negatief, het aandeel USG daalde aan de Amsterdamse Midkap-index met 6 procent.

USG zelf denkt juist minder gevoelig voor economische afvlakking te zijn dan concurrenten, omdat het inzet op specialistische diensten in plaats van massa-uitzendwerk. Ook wil USG in 2007 zijn marktaandeel in Spanje, Duitsland en Italië verder uitbreiden. Vorige maand werd bekend dat USG het Duitse Allgeier overneemt voor 175 miljoen euro. Ook Nederlandse overnames zijn mogelijk, aldus het bedrijf.

USG is het derde uitzendbureau op rij dat recordresultaten presenteert over vorig jaar. Ook Randstad en Vedior draaiden nog nooit beter. De nummer één van de uitzenders, het Zwitserse Adecco, maakte deze week bekend een daling van de omzet te hebben gezien in het laatste kwartaal. Adecco’s nettowinst daalde met 29 procent tot 150 miljoen euro.