Oprichter TIE weg

Het kan verkeren. Claimde je in 2000 nog trots dat jouw bedrijf als eerste internetbedrijf een beursgang maakte, nog voor World Online van Nina Brink, vandaag word je voor de tweede keer in drie maanden weggebonjourd.

Eind 2007 dwongen de commissarissen van Tie Holding oprichter Dick Raman wegens „een meningsverschil” op te stappen als bestuursvoorzitter. Nu moet hij vertrekken als directeur bij dochter Tie Commerce, waar hij een nieuw onderkomen vond – wat de Vereniging van Effectenbezitters overigens in eerste instantie al een rare zet vond: „Tie Commerce was het enige onderdeel dat nog winst maakte. Dit was wachten tot het fout ging.”

Reden voor vertrek van Raman zijn volgens de huidige Tie-topman Jan Sundelin „ernstige onregelmatigheden” waarvoor Raman verantwoordelijk wordt gehouden. Zo zou hij zonder de commissarissen en accountants te informeren een deal hebben gesloten met het bedrijf van zijn broer Rob Raman, waarbij sprake zou zijn van belangenverstrengeling.

Eigenlijk is het sinds de internetkrach nooit helemaal goed gekomen met Raman en Tie. In 2002 werd hij door de AFM beboet omdat hij in eigen aandelen had gehandeld zonder dit te melden bij de autoriteiten. Accountant Ernst & Young uitte in het jaarverslag van 2007 twijfels over de levensvatbaarheid van Tie vanwege oplopende verliezen en schulden.

Tegen persbureau ANP sprak Raman vandaag van „een schandalige situatie”. „Er wordt een persoonlijke vete tegen mij gevoerd die alleen maar om geld draait.”