Ophef Google Maps

Op verzoek van het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat internetbedrijf Google beelden verwijderen van zijn cartografische dienst Google Maps. Foto’s van straten rond een militaire basis in Texas vormen volgens het Pentagon een gevaar voor de veiligheid van Amerikaanse bases en militairen.

De gewraakte beelden maken deel uit van een dienst genaamd Street View die Google nu alleen nog aanbiedt in de VS. Gebruikers kunnen al klikkend door die steden 'lopen'. Google Maps toonde al kaarten en satellietbeelden.

Het Pentagon meldde dat het Google heeft aangesproken op de vermeende risico’s van de beelden en dat het verwacht dat het internetbedrijf de foto’s zal verwijderen. Google zou tegemoet willen komen aan het verzoek. Het ministerie van Defensie onderzoekt nog om hoeveel beelden het gaat.

Teams van Google die het straatbeeld in Amerikaanse steden fotograferen ten behoeve van de Street View-dienst, wordt inmiddels alle toegang geweigerd tot Amerikaanse bases. Omdat veel beelden echter gewoon vanaf de straat zijn gemaakt, valt nog te bezien in hoeverre het Pentagon zich kan beroepen op de wet om de beelden te laten verwijderen. „Het is tegen het beleid van Google om ons toegang te verschaffen tot militaire bases”, aldus een woordvoerder.

De Street View-optie binnen Google Maps is al enige tijd onderwerp van controverse. Een aantal Amerikanen heeft al geklaagd bij Google. Zo was op een foto van het straatbeeld in San Francisco te zien dat een man een stripteaseclub verliet.

Er bestaat al langer kritiek op de cartografische diensten van Google en Microsoft wegens het tonen van gevoelige locaties, zoals militaire bases, kerncentrales en woningen van bekende mensen.