Olympisch dorp of ‘veredelde jeugdherberg’?

,,Moeten atleten onder deze omstandigheden hun beste prestatie neerzetten? Ik dacht dat ze meer verdienden dan een veredelde jeugdherberg.” Zo ongeveer reageerden journalisten toen ze woensdag werden rondgeleid in het Olympisch dorp. Sobere huisvesting is voor Olympsiche atleten heel normaal. Maar dat weet je natuurlijk allleen als je zelf ooit aan de Spelen hebt deelgenomen.

PEK252_OLYMPICS_BEI_224675a.jpg,,Moeten atleten onder deze omstandigheden hun beste prestatie neerzetten? Ik dacht dat ze meer verdienden dan een veredelde jeugdherberg.” Zo ongeveer reageerden journalisten toen ze woensdag werden rondgeleid in het Olympisch dorp.
Sobere huisvesting is voor Olympsiche atleten heel normaal. Maar dat weet je natuurlijk allleen als je zelf ooit aan de Spelen hebt deelgenomen.

Voor Roger Federer moet het vier jaar geleden ook even schrikken zijn geweest toen hij in Athene voor het eerst deelnam aan de Spelen. De kamers zijn in vergelijking met voorgaande Spelen waaraan ikzelf heb deelgenomen smaakvol en solide ingericht maar inderdaad, de appartementen hebben geen ligbad met jacuzzi en een eenpersoonskamer zit er zelfs voor megasterren niet in.

,,Roger Federer kan dus geen speciale behandeling verwachten in het Olympisch dorp”, aldus vice-directeur van het Olympisch dorp Yu Debing woensdag op een persconferentie in reactie op de uitspraak van ‘s werelds beste tennisser dat hij nog niet zeker wist of hij in het Olympisch dorp zou willen verblijven.Dat was hem in Athene vier jaar geleden niet goed bekomen. ,,Ik vind het echt niet erg als ik steeds op mijn schouder wordt getikt als ik ga eten in het Olympisch dorp, maar ik zou wel willen dat het één dag in de week niet zo was,” verklaarde Federer eerder deze week.

Op vragen van diverse journalisten antwoordde Yu Debing dat voor alle atleten in het dorp dezelfde condities zullen gelden en dat daarop geen uitzonderingen zullen worden gemaakt. De Chinezen hebben wel rekening gehouden met lange atleten. In het Olympisch dorp staat voor de nationale sterbasketballer Yao Ming al een speciaal bed klaar van twee bij vier meter.
In het bijna voltooide complex zullen tijdens de Spelen 16.000 atleten verblijven.

Het dorp ligt aan de westkant van de zogenaamde Olympic Green, het Olympische terrein waar ook de meeste sportevenementen zullen plaatsvinden. In tegenstelling tot architectonische hoogstandjes als het Vogelnest en de Waterbubbel, is het Olympisch dorp eerder ontworpen voor praktisch gebruik dan als kunst.

Op het complex staan veertig grijze appartementenblokken die uitkijken op een promenade en tuinen. De sober in grijs en witte tinten uitgevoerde appartementen bestaan uit drie niet al te ruime tweepersoonskamers. Vicedirecteur Yu Debing verklaarde,dat alles is gedaan om de veiligheid van de atleten te verzekeren.Zo kunnen de atleten alleen hun appartement in na controle op vingerafdruk en een irisscan en zullen er in het dorp een onbekend aantal agenten in burger surveilleren. Ook aan de voedselveiligheid worden zware eisen gesteld.
“De atleten krijgen de strikte opdracht niet buiten het dorp te eten in verband met het risico dat restaurantvoedsel is bedorven of wordt gedrogeerd. De Amerikanen willen autobussen inzetten om hun atleten tijdens de wedstrijden te cateren met speciaal ingevlogen voedsel dat onder Amerikaans toezicht wordt klaargemaakt in de mensa van de universiteit van Peking. “Of het Olympisch Organisatiecomite (BOCOG) daarmee akkoord gaat is nog niet bekend,” zegt Jeff Ruffolo consultant verbonden aan BOCOG.
In het Olympisch dorp bevinden zich een restaurant met capaciteit voor 5000 atleten, een winkelcentrum, een medisch centrum, bankkantoren, fitness centra, tennisbanen, een atletiekbaan, sauna, zwembad en gebedsruimten waar de godsdienstige atleten zich kunnen terugtrekken. Ook heeft het Olympisch dorp een eigen brandweerstation. In het dorp zullen elke dag culturele activiteiten worden georganiseerd zoals taichi en kungfu.
Het Olympisch dorp is uitgesproken ‘groen’ , want uitgerust met meer dan twintig technische toepassingen voor duurzame energie.

Na de Spelen zal het worden omgevormd tot een comfortabele woonwijk. De modern uitgevoerde appartementen zijn zo in trek dat ze nu al zijn verkocht voor tussen de 400.000 en 900.000 Euro.

    • Bettine Vriesekoop