Oh, is er hoop, kun je later alsnog krullen krijgen?

„Door chemokuren werd ik kaal, nu krijg ik plotseling krullen!”, mailt ‘Jozien’ uit Almelo. „Daar heb ik mijn hele leven al naar verlangd, wat een cadeau. Maar hoe komt het? En houd ik ze ?”

De krul is een mysterieus geval. Volgens onderzoek uit 2005 in opdracht van L’Oreal ontstaat een krul bij het begin van de haar, in de haarpapil bij de haarwortel. De vorm van de haarschede, het kanaal waar de haar in groeit, zou zich aanpassen aan de vorm van de krul.

„Maar volgens een oude theorie is het juist andersom”, vertelt dermatoloog dr. Marcel Pasch van het UMC Sint Radboud in Nijmegen. „Bij mensen met krullend haar zou de vorm van de haarschede krom zijn, waardoor het haar wordt gevormd in een krul.”

Zeker is dat volwassenen met steil haar in principe geen krullen kunnen krijgen, of andersom. „Het is erfelijk bepaald wat voor haar je hebt”, verklaart collega-dermatoloog dr. Bing Thio Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. „Maar zolang je niet volgroeid bent, kan je haar een andere structuur aannemen. Het kan gebeuren dat je in de pubertijd van steil haar krullen krijgt. Als je volwassen bent, kan dat niet meer. Je haar wordt alleen dunner naarmate je ouder wordt, en grijs.”

Bij chemotherapie is het een ander verhaal. Een chemokuur legt de groei van het haar stil, het valt uit. „Maar de haarwortel verdwijnt niet”, zegt prof. dr. Simon van Belle van medische oncologie aan het Universitair Ziekenhuis in Gent. „Na zes tot negen maanden is er ook weer haar gegroeid.”

Chemo valt de haarwortel wel aan, daardoor ontstaan zwakke plekken in het haar. Van Belle: „Op de zwakke plekken wordt de haargroei afgeremd en buigt het haar om, waardoor een krul ontstaat. Jammer voor Jozien, maar deze krullen zijn tijdelijk. Als de chemokuur erop zit, groeien de krullen weer uit.”

Ook lijkt het haar na een chemokuur soms dikker te zijn dan voorheen. Maar dit is schijn, volgens Van Belle. „Omdat al het haar tegelijkertijd weer aangroeit, lijkt het een vollere bos dan voorheen.”

Annet Strietman

    • Annet Strietman