Nu nog een akkertje en wat koeien aan de kade

Eethuis Van de boer in Rotterdam eert het ambachtelijke streekproduct.

Resultaat: agrarische kost voor stedelijke fijnproevers.

Ouderwets eten van de boer, maar dan in de stadse wereldkeuken van vandaag. Foto Floren van Olden Rotterdam 23-02-2007 In restaurant Van de Boer word sinds kort volledig biologisch gekookt. Het bedrijf is heel erg succesvol en bied plaats voor ongeveer 20 mensen. Foto Floren van Olden horeca restaurants Olden, Floren van

Nee, ze heeft geen Boer zoekt Vrouw gekeken, zegt Rianne Andeweg. En Nicole Hoven, de andere drijvende kracht achter het in januari geopende restaurantje/lunchroom Van de boer in Rotterdam-West, heeft thuis geen televisie, weet ze.

Dat het eetconcept – net als de boerendatingshow – beantwoordt aan een vermeende hang naar plattelandsromantiek en alles wat puur en gezond is, ziet Andeweg wel. „Het is een hot item. En misschien komt dit idee op het juiste moment. Maar of de mensen tegenwoordig behoefte hebben aan rust, geborgenheid en oude waarden, weet ik niet.”

Zelf groeide Andeweg op in Oud-Beijerland in de Hoeksche Waard. Hoven komt uit het Brabantse Uden, in de Peel. Maar het zijn geen boerendochters en ze staan zelf niet in de keuken. Andeweg: „Wat we delen is liefde voor goed eten”.

Boerenkool bijvoorbeeld, maar dan wel met risotto. Een dagvisje, gecombineerd met een witlofgemberchutney. Of pompoenravioli, met kastanjes en zuring. Bij Van de boer eet je ouderwets van de boer, in de wereldkeuken van vandaag.

De missie van de stichting, want dat is Van de boer, is eenvoudig, zo staat op de website: ‘wij brengen het platteland naar de stad’.

En hoe – het eethuis ligt op de grens van Spangen, de wijk die enkele jaren geleden nog als ‘no go area’ gold, berucht genoeg om een politieserie naar te vernoemen. Drugsbestrijding, stadsvernieuwing en trapveldjes hebben het gebied de laatste jaren goed gedaan. Op de hoek bij de Mathenesserbrug over de Schie ligt Van de boer er aardig bij.

De keuken werkt met verse producten van boeren en ambachtelijke bedrijfjes, bij voorkeur uit de eigen regio, mede om het aantal ‘voedselkilometers’ te beperken. „Waarom zou ik biefstuk uit Argentinië eten, als er onder de rook van Delft een fantastische veehouder zit die mooie runderen houdt? En de kazen uit het Groene Hart verdienen een betere plek, dan achterin de supermarkt weggemoffeld te worden.”

Vlees haalt Van de boer bijvoorbeeld bij biologische slagerij De Groene Weg en boerderij Lindenhoff in Baambrugge. „Daar komen bijvoorbeeld de befaamde Baambrugse biggen vandaan. En kalveren en lammeren. Ze slachten niet zelf, maar verwerken het vlees wel.”

Groente en fruit komen van de online winkel Biologisch Goed. „Dat wordt dan geteeld in Strijen, Rockanje en Oude-Tonge.” Het aanbod is biologisch en dus seizoensbepaald. „Ik kan wel aardbeien op de kaart zetten, maar dat heeft niet veel zin. Onlangs was het bijvoorbeeld knollenfeest. Nu hebben we schorseneren, topinamboer en pastinaken.”

Al met al werkt Van de boer voor 95 procent biologisch, schat Andeweg. „Voor 100 procent is bijna niet te doen. Zuivel is al een lastige. Je kunt wel biologische room kopen, maar in pakjes van honderd milliliter. Voor een liter room heb je tien pakjes nodig. Dat betekent alleen al een hoop verpakkingsmaterialen.”

In mei wil Van de boer uitbreiden met een verswinkel in het pand naast het eethuis. Het moet ook een ruimte worden voor workshops en excursies, met name voor kinderen. „Om te laten zien dat verse melk van de boerderij heel anders smaakt dan uit een pak. Dat eten heel lekker kan zijn, als je de goede producten hebt.”

Het uiteindelijke doel is een stadsboerderij met een educatieve functie, ‘van slachten tot braden, van gisten tot bakken, van karnen tot koken’. „Met een akkertje en wat koeien aan de kade. We hebben nog geen concrete locatie op het oog, maar in de havens zou kunnen. Als de grond eerst wordt onteigend – en gesaneerd.”

Van de boer, Mathenesserweg 2-4, 010-4155745. Geopend van di. t/m za. van 10:00 – 22:00 uur. Zie ook: www.vandeboer.nl

    • Eppo König