Nieuwe site weet wie over de tong gaat op web

Waarover discussiëren Nederlanders op internet? De nieuwe site Vox-pop.nl probeert met slimme zoekmachines de stem van het volk in kaart te brengen.

Geert Wilders, Jan-Peter Balkenende en Maxime Verhagen zijn de drie meest besproken politici op internet. Dat staat op de nieuwe website Vox-pop.nl. Barometers geven aan of internetters hen overwegend positief of negatief beoordelen. Volgens Marten den Uyl, een van de oprichters, geeft Vox-pop (kort voor het Latijnse vox populi, stem van het volk) „een andere ingang in het nieuws. Niet via losse berichten zoals op Nu.nl, maar door te onderzoeken hoe de publieke opinie oordeelt over bepaalde personen en bedrijven.” De site werkt met verzamelprogramma’s die 24 uur per dag op honderden nieuwssites en weblogs zoeken naar stukjes tekst waarin personen of bedrijven worden genoemd. Vox-pop scant tienduizenden teksten per dag en kijkt bijvoorbeeld wie de meest besproken politicus, voetballer of beroemdheid is. Software analyseert of een tekst overwegend positief of negatief is.

Vox-pop bestaat een half jaar, maar sinds een week zijn de medewerkers zo tevreden dat „internetters mogen komen kijken”. Het is niet primair een commercieel product. Advertenties ontbreken. Parabots, het bedrijf erachter, ontwikkelt en verkoopt intelligente zoeksoftware. Den Uyl, afgestudeerd in cognitieve psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, hoopt dat ook onderzoekers zijn site gaan gebruiken. „Vox-pop probeert inzichtelijk te maken hoe opinie werkt.”

Een speciale barometer voor de verkiezingen in de VS toont hoe in Nederland wordt gesproken over de presidentskandidaten. Den Uyl denkt dat de site een voorspellende waarde heeft. Hoewel Vox-pop alleen Nederlandstalige sites bijhoudt, meent hij dat Hillary Clintons winst in enkele staten afgelopen dinsdag al voorzichtig werd aangekondigd door de positieve aandacht die ze op internet kreeg. „Op Nederlandse nieuwssites en fora praten internetters over dezelfde onderwerpen als in Amerika.” Hij ziet ook andere mogelijkheden voor de software, zoals een website met populaire boeken of hippe muziek.

    • Deirdre Das