Net op tijd voor een verhaal over liedjesjager Lomax

Lomax, The Songhunter Regie: Rogier Kappers € 22,99 ****-
Lomax, The Songhunter Regie: Rogier Kappers € 22,99 ****-

Lomax, The Songhunter

Regie: Rogier Kappers

€ 22,99 ****

Toen de Nederlandse regisseur Rogier Kappers in 2001 naar Florida was gereisd voor een portret van Alan Lomax, bleek de liedjesverzamelaar door een hersenbloeding niet meer in staat tot een gesprek. Kappers besloot Lomax te portretteren middels verhalen van derden. Hij reisde rond in Spanje, Schotland en Italië, op zoek naar de mensen die voor Lomax hun liedjes hadden gezongen. Net als Lomax – bij uitstervende liedjes – was Kappers net op tijd.

Alan Lomax (1915-2002) zwierf bijna onafgebroken door Amerika en Europa om opnamen te maken van volksliedjes. Die dreigden uit te sterven doordat ze samenhingen met beroepen die uitstierven, zoals het slaan met wol om er tweed van te maken, met weven, dorsen en oogsten.

Kappers vond een aantal ‘stemmen’ terug. Hij liet ze luisteren naar opnamen van toen, en vertellen over Lomax. Lomax, leren we, was een dominante maar hartstochtelijke man die, zoals een van de geïnterviewden vertelt, „nog uit een steen een liedje zou kunnen krijgen, door te zeggen hoe fantastisch die steen is”.