Naam Macedonië inzet van toetreding tot NAVO

Binnen de NAVO is een impasse ontstaan over de mogelijke toetreding van Macedonië tot het bondgenootschap. Griekenland eist dat Macedonië een naam kiest waardoor duidelijk is dat het land geen aanspraak zal maken op het noorden van Griekenland, dat ook Macedonië heet. Diplomatiek overleg in Brussel leidde gisteren nog niet tot een oplossing.

Op een NAVO-top in Boekarest begin april, met regeringsleiders en staatshoofden, zal een beslissing genomen worden over toetreding van Kroatië, Albanië en Macedonië. Griekenland dreigt de toetreding van Macedonië te blokkeren.

Hoewel veel landen de naam Macedonië wel erkennen moet het land al sinds het in 1991 onafhankelijk werd internationaal worden aangemerkt als FYROM (Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië). VN-bemiddelaar Matthew Nimitz vroeg Skopje te kiezen uit een van vijf namen: Constitutionele Republiek Macedonië, Democratische Republiek Macedonië, Onafhankelijke Republiek Macedonië, Nieuwe Republiek Macedonië en Republiek Opper-Macedonië.

In Brussel bleek dat er bij de andere NAVO-lidstaten irritatie is over die Griekse opstelling. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Verhagen vindt dat Griekenland „tijdens het spel” de regels heeft veranderd: de naam van een land is geen criterium voor toetreding.

Maar NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer maakte na de bijeenkomst duidelijk dat de belangen van Griekenland als NAVO-lidstaat voor het bondgenootschap zwaarder wegen dan de belangen van de vragende partij, Macedonië.