Met elektronische inkt teksten in de zon lezen

Tijdschriften, papieren kranten en boeken nemen veel ruimte in beslag. Een digitale boekenlezer zou de oplossing kunnen brengen.

Iliad levert de krant automatisch aan via het draadloze netwerk
Iliad levert de krant automatisch aan via het draadloze netwerk

Boeken, tijdschriften en kranten kunnen gemakkelijk worden gedownload om op het beeldscherm van uw computer te worden gelezen. Maar zo’n beeldscherm neem je niet gemakkelijk mee op reis en leest ook niet lekker in bed, bad of op de wc.

Met een pda, bijvoorbeeld een Blueberry, kan dit wel, maar lange teksten lezen niet zo fijn op een beeldscherm, laat staan op zo’n klein schermpje. Teksten laten zich nog steeds het lekkerst lezen als ze met inkt op papier zijn gedrukt. Papieren kranten, tijdschriften en boeken nemen echter veel plaats in beslag, verzamelen een hoop stof en vormen een belasting voor het milieu.

Een digitale boekenlezer zou de oplossing kunnen brengen. Zoals de Iliad van het Nederlandse bedrijf Irex Technologies. Het met de afmetingen van een A5-velletje overeenkomende beeldscherm van dit apparaat werkt met elektronische inkt, en echt: het lijkt wel alsof de teksten op het scherm staan gedrukt. En net zoals op papier gedrukte teksten zijn de haarscherpe beelden van de Iliad ook in de felle zon leesbaar, iets dat bij geen enkel ander ‘gewoon’ beeldscherm kan.

De 444 gram wegende Iliad heeft het gewicht en het formaat van een stevige pocket, maar als het 128 Mb interne Flash geheugen met een optioneel geheugenkaartje wordt opgepept, kan het apparaat met enkele grammetjes meer tientallen meters boekenkast vervangen. Weg met die muffe massa’s papier!

En wat te denken van de krant die automatisch via het draadloze netwerk wordt aangeleverd? De Franse krant Les Echos heeft sinds vorig jaar de primeur als elektronisch dagblad. NRC Handelsblad is sinds gisteren te lezen als e-paper.

De boekhandelketen Selexyz is bij ons de eerste die de grote sprong naar elektronisch lezen heeft gemaakt. Hier kan je de Iliad kopen en zij hebben inmiddels een groot aantal e-books. Maar wat maakt de Nederlandse Iliad zo uniek ten opzichte van de veel goedkopere Kindle van Amazon en de e-reader van Sony?

De Iliad maakt gebruik van de nieuwste generatie beeldtechniek op basis van elektronische inkt en kan zestien grijstinten weergeven. Dat is vier keer zoveel als zijn concurrenten. Verder is de Iliad meer dan een leesapparaat alleen; met het elektronische pennetje, de ‘stylus’ kan er ook op het gevoelige scherm geschreven en getekend worden.

Zo is er een docent aan een hogeschool die zijn studenten hun werkstukken in pdf-formaat laat aanleveren. Vervolgens slaat hij die in zijn Iliad op en in de trein voorziet hij de stukken van zijn commentaar. Papier komt er niet meer bij kijken.

Hoewel het apparaat regelmatig via wifi (draadloos internet) software-updates iets gebruiksvriendelijker wordt, moet men iets van een computernerd hebben om alle mogelijkheden van de Iliad goed te kunnen benutten. Misschien zullen slimme gebruikers verbeteringen kunnen aanleveren.

De prijs van 649 euro voor de Iliad is erg pittig, maar zodra de dagbladen de grote sprong naar e-paper wagen zou het best kunnen gebeuren dat het leesapparaat in combinatie met een abonnement voor een lagere prijs wordt aangeboden.

Meer informatie en demofilm op nrc.nl/economie

    • Ruud van Marion