‘Markt reageert wel erg heftig’

Fortis lijdt een groot verlies door de gevolgen van de kredietcrisis, veel groter dan de Nederlandse concurrentie. „We zijn meer op de Angelsaksische lijn gaan zitten.”

J.P. Votron Foto Roger Cremers Nederland, Amsterdam, 11-10 -2007 Jean-Paul Votron (1950)
Chief Executive Officer (CEO) en lid van de Raad van Bestuur Fortis
Voorzitter van de Raden van Bestuur van Fortis Bank en Fortis Verzekeringen PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

Agressief of juist voorzichtig? Fortis neemt een verlies op de risicovolle beleggingen in Amerikaanse hypotheken over 2007 van maar liefst 1,9 miljard euro. De bank en verzekeraar is hiermee koploper onder de Nederlandse financiële instellingen. Alleen ABN Amro, de bank die Fortis vorig jaar kocht samen met Royal Bank of Scotland en Santander, kwam vorige week met 1,5 miljard euro in de buurt.

Fortis heeft ook na de verrekening nog altijd een portefeuille van 2,9 miljard euro in de Amerikaanse collateralized debt obligations, pakketjes hypothekenleningen met een veelal zeer lage kredietwaardigheid (subprime).

Fortis denkt met het incasseren van het verlies voorlopig uit de zorgen te zijn, zei topman Jean-Paul Votron vanmorgen in een telefonisch interview. „Ik wil dat we ons bezighouden met de dagelijkse bedrijfsvoering, niet met de kredietcrisis.”

U neemt een veel groter verlies dan uw rivalen.

„We hebben een agressiever model gekozen dan veel andere Europese banken. We zijn meer op de Angelsaksische lijn gaan zitten. Dat hebben we mede gedaan zodat we er niet meer dagelijks mee bezig hoeven te zijn. Het is nodig om al onze aandacht op de dagelijkse bedrijfsvoering te zetten en op de integratie van ABN Amro. Nu we dit hebben gedaan hoop ik dat er op dit punt rust is.”

Dus Fortis hoeft de komende maanden geen verliezen of afschrijvingen meer te boeken door de kredietcrisis?

„Dat is moeilijk te zeggen. De markten zijn volatiel en blijven dat waarschijnlijk ook. Ik zie de situatie in de Verenigde Staten de komende kwartalen niet verbeteren. Er is veel onzekerheid.”

De kredietcrisis breidt zich steeds verder uit. Ook naar de gigantische markt voor verzekeringen op bedrijfsobligaties, de credit default swaps, zo is de verwachting. Maakt Fortis zich daar zorgen over?

„Je moet wel realistisch blijven. De markt reageert wel erg heftig op elke uitspraak. Het verrast mij soms hoe de markt reageert op één nieuwtje. Het is duidelijk dat er een probleem is op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Daar moeten de VS iets aan doen. De maatregelen tot zover zijn niet voldoende, anders was het probleem wel verdwenen.”

Terug naar Nederland. U bent bezig met de integratie van ABN Amro. Deze bank bracht u winst in de 78 dagen dat u haar in 2007 in handen had.

„De aankoop van de onderdelen van ABN Amro, onder meer de divisie Nederland, zal Fortis stabieler maken. De overname is in deze zeer volatiele en instabiele financiële wereld goed getimed. We worden sterker in de Benelux en worden groter in het stabiele segment van bankieren voor consumenten. Dit stabiliseert de winst van Fortis. Wij zijn gelukkige mensen.”

U moet voordat de integratie van ABN Amro Nederland kan doorgaan enkele onderdelen verkopen van de Europese Commissie, onder meer een aantal afdelingen voor zakelijke klanten. Verwacht u daar problemen bij?

„Dit is een van onze topprioriteiten voor 2008. We hebben nu een plan om de IT-onderdelen af te splitsen. Er zijn partijen die interesse hebben getoond. De opsplitsing van ABN Amro verloopt geheel volgens schema.”

Rabobank zei deze week dat ze meer spaargeld binnenhaalde vorig jaar, vooral van ABN Amro-klanten.

„Het is altijd mooi als de concurrentie over je spreekt. Wij hebben niet de ervaring dat klanten weglopen. Commercieel is ABN Amro sterk en ze staat dichtbij haar klanten. Maar iedereen heeft het recht zijn eigen bank te kiezen.”

    • Heleen de Graaf