‘Levenslang bij harde tackle’

Voetballers die zich schuldig maken aan bewust harde overtredingen, moeten voor het leven worden geschorst. Dat zegt voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond (FIFA) vandaag in een vraaggesprek met de Britse krant The Times.

Directe aanleiding voor het pleidooi van Blatter is een overtreding die onlangs werd gemaakt op een speler van Arsenal, de Kroatische aanvaller Eduardo da Silva. Zijn belager, Martin Taylor van Birmingham City, werd met een rode kaart uit het veld gestuurd. Volgens hem was er geen sprake van opzet bij de actie waarbij Eduardo zijn breen brak.

„Het maken van gevaarlijke tackles is een van de belangrijkste onderwerpen in het voetbal”, aldus Blatter. Hij wees met een beschuldigende vinger in de richting van coaches, die volgens hem harder moeten optreden tegen hun eigen spelers die overtredingen maken, en ziet nog meer een rol weggelegd voor scheidsrechters. „De druk op de coach om te winnen is zodanig dat hij zijn spelers aanmoedigt om ten koste van alles voor de overwinning te gaan. En sommige scheidsrechters vragen zich af hoe lang ze een wedstrijd kunnen laten spelen zonder een kaart te geven. Ze denken dat ze goede scheidsrechters zijn als ze de wedstrijd twintig minuten zonder onderbreking kunnen laten doorgaan. Maar als het nodig is moeten ze al in de eerste drie, vier minuten geel of rood trekken, en dat zullen we ook van hen vragen. Zoals het nu gaat, werkt het niet.”

Blatter wees erop dat aanvankelijk harde tackles van achteren werden gemaakt. Hij ziet een trend in het maken van harde overtredingen van opzij en van voren.

Het voorstel van Blatter zal morgen worden besproken in de Schotse plaats Gleneagles, waar de International Football Board van de FIFA bijeenkomt. „En we zullen niet alleen aanbevelingen doen aan de scheidsrechters, maar hen ook sommeren harder op te treden tegen dit geweld.” (Reuters)