Kredietcrisis drukt resultaat van Fortis

Fortis is hard geraakt door de kredietcrisis. De Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar nam over 2007 een verlies van 1,9 miljard euro op de risicovolle beleggingen in de Amerikaanse hypothekenmarkt. Fortis heeft hiermee het grootste verlies genomen van alle Nederlandse financiële instellingen.

„Wij hebben besloten om een meer agressieve houding aan te nemen”, zei Fortis-topman Jean-Paul Votron vanmorgen in een toelichting. „We nemen een meer Angelsaksische houding aan. Dit doen we omdat we bezig willen zijn met het bedrijf en de integratie van ABN Amro en niet dagelijks met de kredietcrisis.” Hij verwees hiermee naar Amerikaanse banken die grote bedragen hebben afgeboekt in verband met de kredietcrisis.

Fortis, dat vorig jaar ABN Amro kocht samen met Santander en Royal Bank of Scotland, boekte wel een nettowinst van 4 miljard euro over 2007, inclusief een eenmalige bate van 900 miljoen over de verkoop van de Spaanse bankverzekeraar Caifor. De bankdivisie zag de operationele winst met 44 procent dalen tot 1,77 miljard, door problemen met hypotheekbeleggingen. De verzekeringstak boekte een winststijging van 12 procent tot 1,6 miljard. Het deel van ABN Amro dat naar Fortis gaat zorgde voor een bijdrage aan de winst van 179 miljoen in de 76 dagen dat het vorig jaar bij de nieuwe eigenaar hoorde.

Interview Votron: pagina 13