Kosmopolis: zes ton voor cultuur

Kosmopolis Amsterdam heeft dit jaar voor enkele tientallen multiculturele projecten 600.000 euro nodig. De helft daarvan moet komen van de gemeente Amsterdam, de andere helft van het Rijk.

Dit heeft Kosmopolis Amsterdam gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van het oprichtingsplan. „Amsterdam is één van de meest cultureel diverse steden ter wereld, met 177 nationaliteiten, terwijl de helft van de bevolking bicultureel is”, zei beoogd directeur Moncef Beekhof. Kosmopolis wil de bevolkingsgroepen met cultuur aan elkaar binden en tegelijkertijd de culturele rijkdom van de stad tonen.

Kosmopolis doet dit niet door zelf tentoonstellingen of voorstellingen te maken, maar door aan te sluiten bij bestaande initiatieven. Zo organiseert De Nieuwe Kerk deze zomer de tentoonstelling Zwart verbeeld over ‘Afrikanen in de beeldende kunst van de Nederlanden van 1285 tot heden’. Kosmopolis organiseert daaromheen een debat over ‘identiteit, zelfbeeld en beeldvorming’ en een project met leerlingen van een scholengemeenschap in Amsterdam Zuidoost, waar veel Nederlandse Surinamers en Afrikanen wonen.

De tentoonstelling past net als bijvoorbeeld een theatervoorstelling van jongeren uit Nieuw West en een fotoproject over adoptie in het thema van dit voorjaar: identiteit en zelfbeeld. Kosmopolis selecteert elk half jaar zo’n thema; dit najaar is dat ‘erotiek & verleiding’. „Mét de verkiezing van de oriëntaalse man van 2008”, zei Beekhof onder grote hilariteit.

Kosmopolis is al langer actief in Rotterdam, Utrecht en Den Haag. De Amsterdamse afdeling kwam lang niet van de grond, doordat de gemeente Amsterdam haar kaarten lang heeft gezet op Marhaba. Nadat dit vorig jaar mislukte, besloot Kosmopolis op eigen kracht te komen met een initiatief.

Kosmopolis is voortgekomen uit het ‘huis voor de culturele dialoog’, waar Henk Pröpper enkele jaren geleden voor pleitte. Pröpper, nu beoogd voorzitter van Kosmopolis Amsterdam, drong gisteren aan op het voortouw te nemen in maatschappelijke debatten: „Het is goed om te kiezen voor de kunst, maar om echt een succes te worden moet Kosmopolis steeds inspringen op de actualiteit.”