Kip Kedjenou

Zelf koken hoeft niet als je in Ivoorkust woont. Bijna iedereen heeft iemand in dienst die kookt, afwast, dweilt en de was doet. De werkloosheid is hoog, dus arbeid is goedkoop. De lagere klassen hebben een keukenmeid die het hele huishouden in haar eentje doet, de hogere klassen hebben meerdere mensen in dienst, van kok tot kinderoppas.

Toen wij net waren verhuisd van een flat naar een vrijstaand huis, kwam er een stramme, oude man voor de deur zitten. Hij zocht een baan. Hij was kok, zei hij, en kon alles koken, van Afrikaans tot Europees. Ik had helemaal geen zin in personeel, maar koppig als hij was kwam hij iedere dag terug en trok dan zo’n treurig, hulpeloos gezicht dat we hem hebben aangenomen.

Meneer Philippe bleek fantastisch te kunnen strijken. Over zijn kookkunsten ben ik minder te spreken. Hij gooit overal sloten palmolie doorheen, verslindt zout en bouillonblokjes en kookt alles veel te lang en veel te gaar. In de Afrikaanse keuken moet dat, maar Europese gerechten kun je er grondig mee verpesten. Het gekke is juist dat meneer Philippe weigert Afrikaans te koken. Hij beweert nu ineens dat hij dat niet kan. Ik heb het vermoeden dat hij de Afrikaanse keuken beneden zijn stand vindt.

In West-Afrika ben je geen Echte Vrouw als je je ondergeschikten dan niet uitfoetert en laat zien hoe het wel moet. Maar ik ben geen Echte Vrouw, want eigenlijk kook ik liever zelf. Zolang het maar makkelijk is en snel.

Met Kip Kedjenou kun je iedereen gelukkig maken. Het is het bekendste gerecht van Ivoorkust.

Voor 4 personen:

1 scharrelkip

5 tomaten, ontveld en in stukjes gehakt

1 bosje fijngehakte groene ui of bieslook

3 teentjes knoflook, in plakjes gesneden

2 uien, in ringen gesneden

1 bouillonblokje

1 laurierblad

2 à 3 rode chilipepers, fijngesneden

Eventueel een stukje verse gemberwortel

Snijd de kip in stukken en stop hem in een snelkookpan of een gewone pan met een deksel dat goed sluit. Doe de tomaten, de uien, de pepers, de knoflook, het bouillonblokje en het laurierblad erbij, strooi er wat zout over en giet er een flinke beker water overheen.

Laat alles een half uur tot drie kwartier stoven op een middelgroot vuur. Laat het deksel zoveel mogelijk op de pan – roeren kan door de pan met deksel en al van het vuur te halen en heel voorzichtig te schudden. Het water mag niet te veel inkoken. In de pan moet een dunne bouillon ontstaan van minstens één vingerkootje hoog. Serveren met rijst.

Deze week kookten correspondenten voor nrc.next. Pauline Bax is correspondent in Ivoorkust. Maandag is Janneke terug van vakantie.

Ook een lekker internationaal gerecht? Praat mee over koken en eten op nrcnext.nl/kokenetc

    • Pauline Bax