Keihard oordeel affaire-Spijkers

Ministers, staatssecretarissen en ambtenaren hebben in de zaak van Defensiemedewerker Fred Spijkers hun bevoegdheden op grote schaal misbruikt en de regels van de rechtsstaat geschonden. Dat concludeert universitair docent beroepsethiek Joep van der Vliet vandaag in het vaktijdschrift Openbaar Bestuur.

Maatschappelijk werker Spijkers kreeg in 1984 opdracht om de weduwe van munitie-expert Ovaa te vertellen dat haar man door eigen schuld bij een ongeluk met een landmijn was omgekomen. Spijkers weigerde dat, omdat sinds 1970 bekend was bij Defensie dat de ontsteker van de mijn niet deugde. Spijkers werd sindsdien actief door de overheid tegengewerkt. Hij werd ontslagen en tot psychiatrisch geval verklaard. Pas in 2002 werd Spijkers door middel van de zogeheten ‘vaststellingsovereenkomst’ gerehabiliteerd. (NRC)

Meer over het oordeel van Van der Vliet via nrcnext.nl/links