Kabinet komt met evaluatie drugsbeleid

Het kabinet gaat het drugsbeleid van de afgelopen dertig jaar evalueren. Een belangrijk onderdeel daarvan is het gedogen van softdrugs. Het komt daarmee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer.

Een Kamermeerderheid vroeg gisteren op initiatief van D66 in een debat over het drugsbeleid om een brede terugblik op de effectiviteit van het drugsbeleid.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid, CDA) waarschuwde wel dat zo’n onderzoek „buitengewoon lastig” zou zijn. Bij de invoering van het huidige drugsbeleid, dertig jaar geleden, zijn geen gegevens verzameld waarmee het kabinet nu een vergelijking kan maken.

De minister van Volksgezondheid laat, los van de toegezegde evaluatie, ook onderzoek doen naar de schadelijkheid van verschillende soorten drugs. Dat moet leiden tot een classificatie van schadelijke stoffen.

De fracties van CDA en PVV lieten tijdens het drugsdebat weten geen behoefte te hebben aan de evaluatie. Voor de PVV staat al vast dat het gedoogbeleid voor softdrugs failliet moet worden verklaard. Kamerlid Cisca Joldersma (CDA) kijkt liever vooruit dan dat ze terugblikt. „Ik zie daarom niets in een evaluatie.” PVV’er De Roon zei dat hij geen onderzoek nodig had om te weten dat het drugsbeleid mislukt was.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer vroegen het kabinet ook om bij de komende gesprekken over de herziening van internationale drugsverdragen ervoor te zorgen dat de Nederlandse benadering van drugsbeleid ruimte krijgt. Het kabinet wilde dat niet toezeggen, omdat ook in de huidige verdragen ruimte zou zijn voor het Nederlandse beleid.

Het kabinet komt in het voorjaar van 2009 met een nieuwe drugsnota. Daarin zal het ook vooruit kijken en schrijven hoe het drugsbeleid moet worden voortgezet. Minister Klink wil ook aandacht besteden aan de sociale effecten van het drugsbeleid. Hij wil bijvoorbeeld weten hoe vatbaar kwetsbare groepen zijn voor drugsverslaving, zoals mensen met een licht verstandelijke handicap of ADHD.

Lees een artikel over het Nederlandse drugsbeleid op nrc.nl/binnenland