Kabinet gaat dertig jaar drugsbeleid evalueren

Het kabinet gaat het Nederlandse drugsbeleid van de afgelopen dertig jaar evalueren. Het komt daarmee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. Een meerderheid vroeg gisteren, in een debat over het drugsbeleid op initiatief van D66, om in een brede terugblik te kijken naar de effectiviteit van het drugsbeleid.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid, CDA) waarschuwde wel dat zo’n onderzoek „buitengewoon lastig” zou zijn. Bij de invoering van het huidige drugsbeleid dertig jaar geleden zijn geen gegevens verzameld waarmee het kabinet nu een vergelijking kan maken. De minister van Volksgezondheid laat, los van de toegezegde evaluatie, ook onderzoek doen naar de schadelijkheid van verschillende soorten drugs. Dat moet leiden tot een classificatie van schadelijke stoffen.

CDA en PVV lieten tijdens het drugsdebat weten geen behoefte te hebben aan de evaluatie. Voor de PVV staat al vast dat het gedoogbeleid voor softdrugs failliet moet worden verklaard. PVV’er De Roon zei dat hij geen onderzoek nodig had om te weten dat het drugsbeleid mislukt was. Kamerlid Cisca Joldersma (CDA) kijkt liever vooruit dan dat ze terugblikt. „Ik zie daarom niets in een evaluatie.”

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) zei bovendien te werken aan een verbod op growshops. Hij wil ondernemers die materialen voor wietteelt verkopen, strafbaar stellen. De minister wil hiervoor de Opiumwet wijzingen. Hirsch Ballin streeft naar een breed verbod op „alles dat de productie van cannabis faciliteert”.

Het kabinet komt in het voorjaar van 2009 met een nieuwe drugsnota. Daarin zal het vooruitkijken en aangeven hoe het drugsbeleid moet worden voortgezet. Minister Klink wil ook aandacht besteden aan de sociale effecten van het drugsbeleid. Hij wil bijvoorbeeld weten hoe vatbaar kwetsbare groepen zijn voor een drugsverslaving, zoals mensen met een licht verstandelijke handicap of ADHD.