Internet Weblog van de dag

Volkswagen Passat The Volkswagen Passat CC is introduced at the North American International Auto Show Sunday, Jan. 13, 2008 in Detroit. (AP Photo/Gary Malerba)
Volkswagen Passat The Volkswagen Passat CC is introduced at the North American International Auto Show Sunday, Jan. 13, 2008 in Detroit. (AP Photo/Gary Malerba) Associated Press

Robot-auto's. In het weblog Hebben kunnen we een kijkje nemen op de vakbeurs voor ICT. ‘Op de Cebit-beurs is veel aandacht voor de auto, en dat gaat vaak verder dan nieuwe software en navi-gadgets. Zo zijn er prototypes te zien van autonome auto’s die aan de DARPA-rally meededen, die afgelopen november weer in de Verenigde Staten gehouden werd.

DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency) is een militair instituut dat op zoek is naar onbemande voertuigen die zich zonder botsingen in het dagelijks verkeer kunnen begeven. De opdracht van de race in november 2007 was: rijd door een stad en knal nergens tegen op.

De Technische Universiteit van Braunschweig werd zevende met een Volkswagen Passat die is volgehangen met sensoren op het dak en aan de zijkant. Caroline, zo heet de auto, ziet er uit als een prototype met een complete kofferbak vol computers.

Een stuk onopvallender is Lux, gebouwd door de Duitse firma Ibeo. Aan deze VW Passat zie je vanaf de buitenkant niet dat het om een robotauto gaat. Lux veroorzaakte geen ongeluk in de DARPA rally, maar haalde niet de finale omdat er iets mis was met de meetgegevens. „Onze sensoren deden het wel goed”, haast de vertegenwoordiger van het bedrijf te zeggen.’

Bekijk een presentatie van de auto's Caroline en Lux op nrc.nl/hebben