In de rij voor een spotgoedkope laptop

Met een nieuwe indeling en een ‘groen’ thema probeert de Duitse IT-beurs Cebit de dalende belangstelling te keren. Mini-laptops en navi-gadgets trekken echter de meeste aandacht.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel opende Cebit met een rondgang over de beursvloer. Hier wordt haar gezicht automatisch herkend door een gezichtscanner. Foto AFP An employee of the Fraunhofer Institute demonstrates the use of a software for face recognition with a picture of German Chancellor Angela Merkel on March 5, 2008 at the CeBIT trade fair in Hanover. The software identified the picture doubtless as Angela Merkel, but proposed also the names of European Commission President Jose Manuel Barroso and actress Nicole Kidman. The fair officially runs from 04 to 09 March and features some 5,000 exhibitors. AFP PHOTO DDP/NIGEL TREBLIN GERMANY OUT AFP

Vijfentwintig enorme hallen vol computers, telefoons, laptops, gadgets en software: als het gaat om oppervlakte mag de Cebit in Hannover zich nog steeds de grootste computerbeurs ter wereld noemen.

Toch is het bezoekersaantal inmiddels minder dan een derde van topjaar 2001, toen de beurs nog 800.000 belangstellenden trok. „De Cebit lijdt”, schrijft een commentator van de Duitse krant Die Welt. „Mensen willen een beurs waar ze de grootste tv en de allerkleinste telefoon kunnen zien.”

Maar het ontbreekt Cebit dit jaar opnieuw aan opzienbarende nieuwigheden en revolutionaire vindingen, bijvoorbeeld op mobiel gebied: „Nokia, Sony Ericsson en RIM zijn wel vertegenwoordigd”, zegt Annette Zimmermann, die als analist voor onderzoeksbureau Gartner Hannover bezoekt. „Maar ze kozen ervoor om hun meest spectaculaire productaankondigingen drie weken eerder op het World Mobile Congress in Barcelona te doen.”

Het aantal Cebit-standhouders neemt gestaag af: 5.800 dit jaar, in plaats van 6.200 in 2007. Grote bedrijven als HP, Philips en Sony ontbreken in Hannover, terwijl die in januari wel uitpakten op de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

De Cebit-organisatie kortte de beurs met een dag in, naar zes dagen. Nieuw is ook de thematische indeling en het hoofdthema Green IT, die de beurs een meer zakelijk karakter moeten geven. „Het gaat onze bezoekers niet meer om die specifieke computer of dat ene apparaat”, zegt beursdirecteur Ernst Raue. „Ze willen graag onderling netwerken, deals sluiten en oplossingen bekijken.”

De grote belangstelling voor één laptopje van de Taiwanese fabrikant Asus lijken Raue’s woorden echter te weerleggen. De Asus EEE-pc is een goedkope minilaptop met zeer beperkte mogelijkheden, die vanaf komende zomer ook met Windows XP kan werken – nota bene het vorige besturingssysteem van Microsoft. De laptop kost minder dan 400 euro en is bedoeld voor e-mail, internet en tekstverwerking.

Bij de Asus-stand staan de mensen in de rij om de nieuwe EEE-pc te bekijken en de Taiwanese persconferentie trekt honderden journalisten, ook al is de voertaal Chinees. De laptop is in zijn huidige versie (met Linux) niet aan te slepen, vertelt Asus-directeur Jerrie Shen: „We hebben er nu 350.000 van verkocht en verwachten dit jaar drie tot vijf miljoen EEE-pc’s te verkopen.” De spotgoedkope minilaptop die op Linux draait lijkt een trend: op de beursvloer zijn meer varianten op dat thema te zien.

Een andere productgroep die veel aandacht trekt is die van de PND’s, de personal navigation devices. Navigatiesystemen zijn niet alleen in staat om de snelste route te berekenen, maar kunnen ook foto’s, filmpjes en muziek afspelen. Als je de bezoekers van Hal 14 en 15 mag geloven is dit de nieuwe gadgettrend: fabrikant Blaupunkt heeft gezellige zitjes gecreëerd waar voornamelijk mannen aanschuiven om te spelen met de nieuwe Travelpilot, een apparaat met een ‘funky rond ontwerp’ dat navigeert en mp3-tjes afspeelt.

De navigadget is ook prominent aanwezig bij andere fabrikanten. „Zelfs in landen als Duitsland en Nederland, waar al veel navigatiesystemen verkocht zijn, is de markt nog lang niet verzadigd”, zegt Alexander Ribbink, directeur van het Nederlandse Tomtom.

Ribbink bezoekt de Cebit om de nieuwe Go-serie aan te kondigen. Die kan volgens Tomtom betere routes berekenen doordat er gebruik wordt gemaakt van ritgegevens van andere Tomtom-gebruikers. Ribbink rekent voor 2008 opnieuw op dubbele groeicijfers. Maar volgens Annette Zimmermann van onderzoeksbureau Gartner zou het telefoontje met navigatiesoftware nog wel eens populairder kunnen worden dan het losse navigatie-apparaat: „In West-Europa zullen komend jaar zo’n 17,5 miljoen telefoons met ingebouwde gps worden verkocht. Nokia steekt veel energie in diensten en navigatie voor voetgangers.” Tomtom heeft geen concrete plannen om navigatiesoftware voor voetgangers te verkopen. „Er is nog geen goede kaart beschikbaar”, aldus Ribbink.

De Cebit-organisatie liet weten tevreden te zijn met 200.000 bezoekers in de eerste twee dagen. Minder goed nieuws kwam van de Duitse politie, die tijdens de beurs boetes uitdeelde aan 51, overwegend Aziatische standhouders. Zij hadden geen licentierechten voor mp3- en dvd-spelers betaald.

Bekijk filmpjes van de Cebit beurs op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink