Hard werken op te zacht ijs

Het ijs was niet best en de sfeer in de M-Wave van Nagano onderkoeld.

Maar Sven Kramer won en dat is wat telt voor de Fries.

Gouden Sven Kramer en bronzen Wouter Olde Heuvel. Foto AP Sven Kramer of the Netherlands, top, and his compatriot Wouter Olde Heuvel stand on a podium during the medals presentation of the men's 5000-meter race at the World Single Distances Speed Skating Championships in Nagano, Japan, Thursday, March 6, 2008. Kramer won the race while Olde Heuve took the bronze. (AP Photo/Junji Kurokawa)
Gouden Sven Kramer en bronzen Wouter Olde Heuvel. Foto AP Sven Kramer of the Netherlands, top, and his compatriot Wouter Olde Heuvel stand on a podium during the medals presentation of the men's 5000-meter race at the World Single Distances Speed Skating Championships in Nagano, Japan, Thursday, March 6, 2008. Kramer won the race while Olde Heuve took the bronze. (AP Photo/Junji Kurokawa) Associated Press

Sven Kramer heeft gisteren in het Japanse Nagano zijn wereldtitel op de 5.000 meter zonder al te veel problemen geprolongeerd. Onder zware omstandigheden op de nagenoeg lege M-Wave versloeg Kramer (6.17,24) zijn grootste concurrent, de Italiaan Enrico Fabris (6.20,22), met bijna drie seconden verschil. Kramers ploeggenoot Wouter Olde Heuvel (6.24,05) haalde brons, Carl Verheijen (6.29,41) eindigde als vierde.

Eerder op de dag had wereldkampioene allround Paulien van Deutekom haar sterke seizoen bekroond met een zilveren medaille op de 1.500 meter bij de vrouwen. Alleen de Duitse Anni Friesinger was sneller.

Hoewel dergelijke wereldtitels geen verrassing meer zijn voor Sven Kramer, was hij zeer tevreden. „Een titel is een titel”, zei hij na afloop van zijn race voor de NOS-camera. „Dat is voor mij heel belangrijk. Dit is mijn eerste wedstrijd in Azië, voor het eerst in deze hal. Dat voelt heel goed.”

Maar vanzelf ging het allemaal niet, erkende Kramer. „Het zijn absoluut geen snelle tijden. Het is hard werken. Het is tamelijk zacht, je glijdt er niet makkelijk op door. Dan moet er een tandje bij.”

De wereldkampioen allround liet daarmee opnieuw zien dat hij op de lange afstanden nauwelijks te verslaan is. Kramer, die volgende maand pas 22 wordt, had als voordeel dat hij mocht starten in de laatste rit, in een rechtstreeks duel met zijn trainingsmaatje Olde Heuvel, die redelijk in het spoor bleef. „Magnifiek”, noemde Kramer de ontwikkeling die Olde Heuvel doormaakt.

Fabris had beide TVM-rijders in de race ervoor, tegen de tegenvallende Amerikaan Chad Hedrick, laten zien wat er mogelijk was op het Japanse ijs. Kramer deed vervolgens precies wat nodig was om de Italiaan voor te blijven.

Na zijn wereldtitel van vorig jaar in Salt Lake City was het de tweede afstandstitel op de vijf kilometer voor de Fries. Kramer start in Nagano ook nog op de 10 kilometer, de 1.500 meter en de ploegachtervolging.

Zowel Kramer als Fabris – de enige die Kramer dit seizoen wist te verrassen op de vijf kilometer – dook onder het baanrecord dat Gianni Romme tijdens de Spelen van 1998 reed.

Bij de vrouwen heerste Friesinger vanochtend op de 1.500 als in haar beste dagen. De Duitse won voor de vijfde keer WK-goud op deze afstand, in een tijd van 1.55,06. Zij eindigde ruim voor Van Deutekom (1.56,36). De Canadese Kristina Groves werd derde.

Hoewel Van Deutekom diep moest buigen voor Friesinger was zij „heel blij” met haar eerste zilveren medaille op een WK afstanden. „In de opening en het eerste rondje verlies ik nog te veel op Anni”, zei Van Deutekom. „Ze wint heel dik. Maar dan heb ik wat om voor te trainen komende zomer.”

Voor Ireen Wüst werd de schaatsmijl een deceptie. De wereldkampioene van vorig jaar op deze afstand eindigde als zevende in een teleurstellende tijd: 1.59,52. Wüst, die een groot deel van het seizoen kwakkelde met haar gezondheid, is in Nagano opnieuw zwaar verkouden geworden. Ze rende na haar race kokhalzend van het middenterrein. „Na 1.100 meter was het op”, zei Wüst. „Ik probeerde nog wel te knokken, maar ik kwam niet meer vooruit. Ik baal er wel van, maar ik heb alles gegeven. Er zat niet meer in. Het zij zo.”

De Brabantse werd in januari nog wel Europees kampioene allround, in Kolomna, maar moest een maand later in Berlijn haar wereldtitel allround overdragen aan haar ploeggenote Van Deutekom.

Friesingers zege in Nagano betekende de negende individuele afstandstitel uit haar imposante carrière. En passant reed ze het tien jaar oude ‘olympische’ baanrecord van Marianne Timmer uit de boeken.

De Duitse pupil van Gianni Romme liet dit seizoen zien dat haar keuze voor het rijden van een beperkt aantal evenementen loont. In tegenstelling tot haar Nederlandse concurrentes sloeg Friesinger dit seizoen de allroundtoernooien over om zich te kunnen storten op het WK sprint en de twee afstanden waarop ze op de Spelen van Vancouver (2010) goud wil halen, de 1.000 en de 1.500 meter.

Afgelopen nacht is de 500 meter (mannen) en de 3.000 meter (vrouwen) gereden. Bekijk de uitslag via www.knsb.nl