Handel in fonds van Carlyle is stilgelegd

De handel in aandelen Carlyle Capital, een fonds dat de Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle vorig jaar in Amsterdam naar de beurs bracht, is vanmorgen opgeschort. Carlyle Capital, dat met geleend geld belegt in Amerikaanse woninghypotheken en studentenleningen, is in acute betalingsproblemen gekomen na paniekverkopen van aan hypotheken gelieerde derivaten op de beurs van New York. Een aantal schuldeisers van Carlyle Capital eiste daarop nieuwe garanties, en twee banken vroegen het faillissement aan.

Gisteren kondigde Carlyle Capital al aan dat vier banken nieuwe garantstellingen eisten van het fonds. Het aandeel op de Amsterdamse beurs daalde daarna met 60 procent. Vanmorgen lag de handel stil in afwachting van een nieuw persbericht van Carlyle Capital. Dat kwam om half elf en meldde dat verscheidene banken intussen bezig zijn beleggingen van Carlyle, die zij als onderpand voor verstrekte leningen bezitten, op de markt aan het verkopen zijn. Carlyle Capital vreest inmiddels voor zijn voortbestaan. Rond het middaguur lag de handel nog steeds stil.

Moederbedrijf Carlyle is mede-eigenaar van informatieconcern Nielsen (voorheen VNU) en kocht en verkocht eerder onder meer de Franse krant Le Figaro.

Carlyle Capital: pagina 17