Grieken: ‘Macedonië’ niet in NAVO

Binnen de NAVO is een impasse ontstaan over de mogelijke toetreding van Macedonië tot het bondgenootschap.

Tijdens een bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten, gisteren in Brussel, bleek dat diplomatiek overleg nog niet heeft geleid tot de oplossing van een conflict tussen NAVO-lidstaat Griekenland en aspirant-lid Macedonië over de naam van het land.

Griekenland eist dat Macedonië een naam kiest waardoor duidelijk is dat het land geen aanspraak zal maken op het noorden van Griekenland, dat ook Macedonië heet. Griekenland dreigt nu de toetreding van Macedonië te blokkeren. Op een top in Boekarest begin april, wil de NAVO besluiten over toetreding van Kroatië, Albanië en Macedonië.

Hoewel veel landen de naam Macedonië wel erkennen, moet het land al sinds het in 1991 onafhankelijk werd internationaal worden aangemerkt als FYROM (Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië).

Bij de meeste lidstaten is begrip voor de opstelling van de Griekse regering, die in eigen land te maken heeft met zware politieke druk om vast te houden aan de eis van een andere naam. Maar in Brussel bleek dat er ook irritatie bestaat over die Griekse opstelling. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Verhagen vindt dat Griekenland „tijdens het spel” de regels heeft veranderd: de naam van een land is geen criterium voor toetreding.

Maar NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer maakte na de bijeenkomst duidelijk dat de belangen van Griekenland voor het bondgenootschap zwaarder wegen dan de belangen van de vragende partij, Macedonië.

Bij de NAVO is discussie ontstaan over mogelijk nauwere samenwerking met Oekraïne en Georgië, waarover begin april ook een beslissing wordt verwacht. Tot nu toe waren met name de Verenigde Staten voor een nieuwe status van die landen in relatie tot de NAVO, het zogenoemde ‘Membership Action Plan’. Duitsland is hier tegen – volgens diplomaten vooral omdat ook Rusland tegen is. De landen behoren tot Moskous vroegere invloedsfeer. De VS zouden nu ook twijfelen over toenadering tot Oekraïne, officieel omdat nog niet duidelijk is of het land er wel „klaar” voor is.