Goud naar Groves op 3.000 meter

De Canadese schaatsster Kristina Groves heeft vanochtend de drie kilometer bij de WK afstanden in Nagano gewonnen. Ze reed een tijd van 4.05,03 minuut, goed voor een baanrecord. Paulien van Deutekom werd tweede in 4.05,49.

Gisteren was Van Deutekom ook al tweede geworden, op de 1.500 meter. De Duitse rijdster Daniela Anschütz werd vanochtend derde, vlak voor de Tsjechische Martina Sablikova.

Ook bij de mannen was er vandaag succes voor de Canadese ploeg. Sprinter Jeremy Wotherspoon won beide 500 meters met overmacht. De Nederlandse mannen speelden geen rol van betekenis.

De schaatsvrouwen van de TVM-ploeg kennen dit seizoen grote pieken en dalen, zo werd vandaag opnieuw duidelijk. Ireen Wüst, die het hele seizoen al kwakkelt met haar gezondheid, moest zich met een verkoudheid afmelden.

Renate Groenewold, die begin dit jaar ook kampte met fysieke ongemakken, stortte vandaag enkele ronden voor het einde om onverklaarbare redenen volledig in en eindigde als zevende. „Normaal voel je de verzuring in de benen wel aankomen”, zei Groenewold tegenover persbureau ANP. „Nu niet. Het was er ineens, pats boem. Dat heb ik niet eerder meegemaakt. Mijn benen liepen helemaal ‘vol’ en ik kwam amper nog vooruit.”

Ondertussen ging Van Deutekom op het zware ijs in de M-Wave onverstoorbaar verder met haar indrukwekkende prestaties van dit seizoen. Op de 3.000 meter maakte de wereldkampioene allround van dit jaar opnieuw indruk, al vond ze de zilveren medaille wel minder mooi dan die van gisteren. „Het verschil met de winnende tijd was heel klein”, zei Van Deutekom na afloop. „Voor hetzelfde geld was het vandaag goud geweest.”

Toch vond ze dat ze goed had gereden. „Ik hoef mezelf niet te verwijten dat ik de eerste plek heb laten liggen. Het ging goed en hoewel het een zwaar seizoen is geweest heb ik toch nog kracht over.”

Bij de mannen reed Jeremy Wotherspoon als enige beide 500 meters onder de 35 seconden: 34,78 en 34,68. De Koreaan Kyou-Hyuk Lee, die zilver haalde, lukte dat slechts één keer (34,90 en 35,11). De Japanner Joyi Kato eindigde voor eigen publiek in Nagano als derde.

Nederland telt nog altijd niet mee op de kortste sprintafstand. Jacques de Koning deed het met een twaalfde plaats nog het best. Simon Kuipers werd vijftiende, Jan Smeekens eindigde een plaats lager. „Op de 500 meter doen we niet echt mee”, constateerde Kuipers na afloop. „Dat wisten we. Toch had ik, wat mezelf betreft, graag gezien dat het verschil met de wereldtop wat minder was geweest.”