Farfán tilt PSV naar hoger niveau

Jan Kromkamp van PSV (links) en Steed Malbranque van Tottenham kijken naar de bal. Foto Reuters Tottenham Hotspurs' Steed Malbranque (R) is challenged by PSV Eindhoven's Jan Kromkamp during their UEFA Cup soccer match at White Hart Lane in London March 6, 2008. REUTERS/Eddie Keogh (BRITAIN)
Jan Kromkamp van PSV (links) en Steed Malbranque van Tottenham kijken naar de bal. Foto Reuters Tottenham Hotspurs' Steed Malbranque (R) is challenged by PSV Eindhoven's Jan Kromkamp during their UEFA Cup soccer match at White Hart Lane in London March 6, 2008. REUTERS/Eddie Keogh (BRITAIN) REUTERS

Tottenham Hotspur 0 PSV 1

Ruststand 0-1. 34. Farfán 0-1. Scheidsrechter: Lanoy (Fra). Toeschouwers: 35.000

Jefferson Farfán rende na zijn doelpunt naar de cornervlag en spoelde op symbolische wijze het zout van zijn lichaam, naar eigen zeggen om het ongeluk te bezweren. De 23-jarige aanvaller van PSV was na een mindere tijd weer eens belangrijk voor de Nederlandse kampioen. „Ik heb de laatste tijd weinig gescoord. Dit doelpunt kon ik goed gebruiken. Ik draag het op aan mijn zoontje”, sprak de Peruaanse matchwinnaar op het veld van White Hart Lane. In de hoek van het leeggelopen stadion scandeerde het vak met PSV-supporters tot ver na de wedstrijd de naam van Farfán.

PSV verschafte zich met de 1-0-overwinning tegen het Engelse Tottenham Hotspur een uitstekende uitgangspositie om volgende week in Eindhoven een plaats in de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi af te dwingen. Op het internationale podium hoopt Farfán zijn status van topvoetballer te herwinnen.

De spits, die eind vorig jaar als matchwinnaar in het Champions-Leagueduel bij CSKA Moskou UEFA-Cupvoetbal voor PSV veiligstelde, toonde gisteren zijn grote kwaliteit. Met één explosieve actie kan hij als geen ander een wedstrijd beslissen. Na ruim een half uur spelen onderschepte Farfán gisteravond een slechte pass van de Braziliaan Gilberto Da Silva Melo en liet vervolgens doelman Paul Robinson kansloos. Farfán was een kwartier voor tijd nog dicht bij een tweede doelpunt geweest. In de 85ste minuut werd hij moegestreden naar de kant gehaald voor de Hongaar Balazs Dzsudzsak.

Sef Vergoossen verraste iedereen met de opstelling die hij had gekozen voor het treffen met de Spurs. De trainer van PSV speelde de voorbije weken vaak in dezelfde formatie, maar gisteren was er voor basisspelers als Danko Lazovic, Otman Bakkal en Dzsudzsak geen plaats op het veld ingeruimd. PSV trad het elftal van de Spaanse trainer Juande Ramos in een soort 4-2-3-1-formatie tegemoet. Timmy Simons en Jason Culina moesten als verdedigende middenvelders de toevoer naar de spitsen Dimitar Berbatov en Robbie Keane afsnijden. Aan de andere kant fungeerde Danny Koevermans als diepste spits en was Farfán een vrije rol aan de rechterkant toebedeeld.

Farfán voelde zich eindelijk weer eens in zijn element. De afgelopen maanden misbruikte Vergoossen de Peruaanse international als een soort rechtsbuiten. De voetballer schikte zich in zijn lot, maar liep zichtbaar met zijn ziel onder zijn arm rond. Farfán moet het nu eenmaal niet hebben van een passeeractie. En de achterlijn halen om een afgemeten voorzet te geven, is niet zijn specialiteit. Farfán is wars van tactische opdrachten en voetbalt het liefst op intuïtie. „Ik heb een moeilijke periode achter de rug. Het is niet makkelijk voor een aanvaller als hij na drie jaar opeens anders moet gaan voetballen”, stelde Farfán na afloop. „Ik voelde me vandaag echt bevrijd.”

Farfán kwam in de zomer van 2004 als een talent over van Alianza Lima. Onder de vleugels van Guus Hiddink groeide la foquita (het zeehondje) uit tot één van de revelaties van de eredivisie. Talloze malen besliste Farfán wedstrijden voor PSV. In de afgelopen drie seizoenen maakte hij vijftig doelpunten in de eredivisie.

Verschillende internationale clubs toonden interesse, maar hij verlengde zijn contract tot 2010. Tijdens het toernooi om de Copa América, afgelopen zomer in Venezuela, liep Farfán een ernstige enkelblessure op. Het bleek het begin van een zware periode. „Die blessure was erger dan de mensen dachten”, legde hij gisteren uit.

Farfán was dit seizoen met vier doelpunten zelden beslissend voor PSV. Voor het UEFA-Cupduel met Helsingborg verloor hij voor het eerst in tijden zijn basisplaats. Kort daarvoor was Farfán vader geworden en kwam hij in het nieuws omdat de voorzitter van Alianza Lima liet weten dat Farfán aan het eind van het seizoen zal vertrekken uit Eindhoven. Met Nordin Amrabat haalde PSV al een eventuele opvolger in huis.

Farfán, die gisteren niets zei te weten van een mogelijke transfer, speelde in Londen als herboren. „Misschien ben ik door de geboorte van mijn kind volwassener geworden. Of ik dat nodig had? Ja, net als ieder ander.”

Met een brede lach op het gezicht vertrok Farfán naar de bus. Maar als Vergoossen hem zondag tegen Ajax weer als rechtsbuiten inzet, zal zijn goede humeur snel verdwenen zijn.