Farfán schiet PSV naar kostbare overwinning

PSV heeft de eerste wedstrijd tegen Tottenham Hotspur in de achtste finales van de UEFA Cup met 1-0 gewonnen. De Peruaan Jefferson Farfán maakte in de 33ste minuut de enige treffer.

Het doelpunt was de bekroning voor een goede wedstrijd van Farfán, die maanden uit vorm was en wiens rol bij PSV leek te zijn uitgespeeld. De Zuid-Amerikaan kreeg gisteren desondanks het vertrouwen van trainer Sef Vergoossen en beschaamde die niet. Integendeel, Farfán speelde een puike partij en vertolkte een sleutelrol in het tactische plan van Vergoossen.

De strategie leek op papier zeer behoudend, maar pakte in de praktijk verrassend goed uit. Vergoossen had Otman Bakkal en de Hongaar Balázs Dzsudzsák op de bank gelaten. Een gewaagde keus, omdat beide spelers de laatste weken tot de uitblinkers behoorden. De trainer wilde echter meer zekerheid inbouwen op het middenveld en koos voor de controlerende spelers Edison Méndez en Jason Culina en liet Ibrahim Afellay in een vrije rol in de de linkerzone spelen. Bovendien hield hij de lichtgeblesseerde spits Danko Lazovic op de bank, waardoor Danny Koevermans weer eens mocht beginnen.

Maar PSV had de zege vooral te danken aan de opleving van Farfán, die aan de rechterkant weer als vanouds de vrije ruimtes benutte en met zijn snelheid een plaag voor de verdediging van Tottenham Hotspur was. Zijn treffer was er een van ongekende schoonheid en helemaal zelf afgedwongen. Farfán ontfutselde de Braziliaanse debutant Gilberto kort voor het strafschopgebied de bal om vervolgens doelman Paul Robinson met een bekeken schot te passeren.

PSV speelde een solide wedstrijd en demonstreerde vooral tactisch vernuft. De ploeg was geen schim van het team dat zondag nog door FC Utrecht van het veld werd gespeeld.

Een speciale vermelding verdient verdediger Dirk Marcellis. Hij hield de gevaarlijke Bulgaarse spits Berbatov in bedwang en haalde daarmee de angel uit de aanval van Tottenham Hotspur. Marcellis speelde vorstelijk, wat goed uitkwam omdat Carlos Salcido, zijn compagnon in het centrum van de verdediging, nog wel eens een steekje liet vallen.

Bekijk alle uitslagen op uefa.com