Een western met commentaar op het genre

Bad Day at Black Rock

Regie: John Sturges

€ 12, 99 *****

John Sturges’ Bad Day at Black Rock uit 1955 ontrafelt een pijnlijk geheim dat de inwoners van een klein plaatsje in de woestijn al vier jaar lang verbergen. Al die tijd hield iedereen z’n mond, tot John J. Macreedy (Spencer Tracey) uit de trein stapt.

Omdat de mannen van het plaatje zo geheimzinnig en vijandig doen, wordt de onverzettelijke Macreedy steeds nieuwsgieriger.

Net als There will be Blood en No country for old Men en de eind vorig jaar op dvd verschenen 3:10 to Yuma en The Proposition is Bad Day at Black Rock geen typische western. Net als die andere films in meer of minder mate doen, gebruikt de film de iconen van de western – de eenzame held, de woestijn, hitte, stof, cowboys, geweld, vuurgevechten, saloons, het duel – en zet ze in een ander licht: wat moeten we met cowboys in de twintigste eeuw en waar leidt blind geweld toe in een samenleving waarin niet iedereen zo maar zijn gang kan gaan?

John Sturges regisseerde genreklassiekers als The magnificent Seven en Gunfight at the O.K. Corral en leverde daar ondertussen al filmend commentaar op met deze geweldige film.

    • Ronald Rovers