Een op drie managers is vrouw

Ruim een derde van de managers in de Europese Unie is vrouw. Dit maakte het Europese statistische bureau Eurostat bekend, ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, morgen. In alle 27 EU-lidstaten hadden meer mannen dan vrouwen in 2006 een hoge leidinggevende functie. Letland, Litouwen (beide 41 procent) en Frankrijk (39 procent) hebben de hoogste percentages. In Nederland is slechts 27 procent van de managers vrouw.

Uit onderzoek van de internationale vakbondsfederatie ITUC bleek dat vrouwen wereldwijd 16,5 procent minder verdienen dan mannen. ITUC liet voor het eerst op wereldniveau de verschillen in salaris onderzoeken. In Europa ligt het verschil op 14,5 procent, maar Nederland scoort slechter dan het gemiddelde. Vrouwen verdienen in Nederland gemiddeld 18 procent minder dan mannen.

Opvallend in de resultaten van ITUC is dat een hogere opleiding niet perse leidt tot een kleinere loonkloof. Hoger opgeleide vrouwen verdienen juist regelmatig minder dan hun lager opgeleide mannelijke collega’s.

Bekijk het rapport van Eurostat via nrcnext.nl/links