Dure placebo’s werken beter

Dure neppillen (placebo’s) helpen beter dan goedkope. Dat blijkt uit een experiment waarbij vrijwilligers elektrische schokken in hun pols kregen om het effect van een nieuwe pijnstiller te meten. De helft van de ruim tachtig deelnemers kreeg vooraf een brochure waarin stond dat de pijnstiller 2,50 dollar kost. De andere helft kreeg te lezen dat de pillen tien dollarcent kosten. Alle deelnemers slikten dezelfde neppillen. De placebo’s werkten goed en de dure bevielen duidelijk beter dan de goedkope. Ruim de helft van de proefpersonen voelde minder pijn met de goedkope pil, terwijl de dure pil bij 85 procent tot minder pijn leidde. Het verschil tussen de pillen en het effect ervan verdwenen bij sterkere schokken. Dat klopt met het idee dat placebo’s bij milde aandoeningen vaak goed werken. De onderzoekers schrijven in het Journal of the American Medical Association dat dit verklaart waarom mensen dure geneesmiddelen prefereren. (NRC)