Doeltreffend minimalisme van Carl Craig

cd dance Carl Craig:Sessions ****-

cd dance

Carl Craig:Sessions ****

De wereld, of althans die van de dance, had er heel anders bij gelegen zonder de technopioniers uit Detroit. Van de meeste muzikanten/producers aldaar die zo vanaf midden jaren tachtig de machines aan het dansen kregen, wordt weinig meer vernomen, maar Carl Craig is een gunstige uitzondering.

Zijn geheim is dat hij zich nooit heeft blind gestaard op het futuristische technostramien. Bug In The Bass Bin (’92), onder het alias Innerzone Orchestra, is daar een goed voorbeeld van: een jankende orgelklank, een jazzy drumsample en voilá, daar hadden we ineens iets dat vooruitliep op drum ‘n’ bass.

Craigs visionaire talent is sterk in kaart gebracht op deze dubbele verzamelaar, voornamelijk gevuld met remixen van eigen en andermans werk. Het is goed om klassiekers als Throw en Rushed weer eens te horen, maar juist de recentere bijdragen wijzen de weg naar voren.

Craigs techno-esthetiek past als een handschoen om de Kaapverdische pracht van Cesaria Evora en de manier waarop hij Revelee van Delia Gonzalez en Gavin Russom uitkleedt, is al helemaal een elegant staaltje van doeltreffend minimalisme.

    • Jacob Haagsma