De jongste zal de slimste zijn

Het grachtenpandje in Amsterdam wordt een condo op Manhattan. Een kantoor op Schiphol wordt verruild voor een office op Park Lane. Van een bedrijf met een omzet van 2,6 miljard euro naar een met een omzet van 11,7 miljard euro. Van het Damrak naar Wall Street.

Klinkt als een prachtige stap voor een Nederlands bestuurder. Eindelijk één die op de transfermarkt van internationaal financieel toptalent wordt weggekocht? Die bewijst dat Nederland zijn kanjers kwijtraakt als ze niet beter betaald worden?

Nee, helaas. Jean-Marc Huet kan niet als voorbeeld dienen. Tot november was hij financieel directeur bij babyvoedingsproducent Numico, waar hij op zijn 33e aantrad . Bij de verkoop aan het Franse Danone kon hij voor 32 miljoen euro aan opties en aandelen verzilveren. De bijna 39-jarige Huet had de rest van zijn leven kunnen gaan rentenieren.

Maar eind deze maand gaat hij alweer aan de slag. Huet wordt financiële topman van het Amerikaanse farmacieconcern Bristol Myers Squib. En waar kennen zij de Nederlander van? Simpel, van onderhandelingen.

Huet en zijn topman Jan Bennink wilden vorig voorjaar dolgraag de babyvoedingsdochter Mead Johnson overnemen. Maar Danone, dat lucht had gekregen van plannen van Numico, deed een knockout-bod op Numico en verijdelde zo de ambities van Bennink en Huet.

Nu mag Huet zijn kunstje flikken bij het Amerikaanse bedrijf. Forse bezuinigingsplannen zijn al door zijn voorganger in gang gezet. In 2010 moet de helft van de fabrieken zijn gesloten, 4.300 werknemers moeten afvloeien. Huet hoeft er alleen maar op toe zien.

Hij is aangenomen om te kopen en te verkopen. Bristol Myers Squib heeft meermalen gezegd te willen uitbreiden. Het moet ook wel, een aantal patenten op succesvolle medicijnen, zoals bloedverdunner Plavix, loopt binnen een paar jaar af. Bovendien staan dochters Mead Johnson en Convatec, gespecialiseerd in wondverzorging, in de etalage. Ook verkoop van het hele bedrijf is mogelijk. Bristol Myers Squib wordt in de financiële wereld als een van de meest voor de hand liggende fusie- of overnamekandidaten gezien onder de farmaciebedrijven.

Voor de voormalige zakenbankier van Goldman Sachs een kolfje naar zijn hand. En een mooi moment om in te stappen. Ongetwijfeld zal hij, met zijn Numico-ervaring, een mooi optie- en of aandelenpakket hebben afgesproken in zijn nieuwe contract. Op een leeftijd dat de gemiddelde bestuurder nog aan zijn loopbaan aan de top moet beginnen, kan Huet al zijn tweede klapper maken.

Daan van Lent

    • Daan van Lent