De ambivalente droomlogica van Robbe-Grillet

La belle captiveRegie: Alain Robbe-Grillet

$ 24,98 ****

Het schilderij La belle captive van René Magritte inspireerde de 18 februari overleden Franse schrijver en filmmaker Alain Robbe-Grillet tot meerdere werken.

Met Magritte als uitgangspunt schreef hij in 1975 een boek met die titel, waaruit delen vervolgens werden hergebruikt in de romans Topologie d'une cité fantôme en Souvenirs du triangle d’or.

In de film La belle captive uit 1984 is het doek, waarop de zee op een schildersezel is te zien, aanwezig als ansichtkaart of als tableau vivant, en de hoofdpersoon raakt in de ban van een knappe jonge vrouw die is ontvoerd – een schone gevangene.

Jammer genoeg bevat de dvd geen bonusmateriaal; een geannoteerde versie zou interessant zijn, waarin alle verwijzingen naar Magritte, Tati en Robbe-Grillet zelf in kaart worden gebracht. Maar door de manier waarop de scènes commentaar op elkaar geven is La belle captive ook zijn eigen annotatie.

Wanneer de held een Bloody Mary bestelt, dan is het onvermijdelijk dat hij kort daarop het bebloede lichaam vindt van iemand die Marie heet. En in de droomlogica van Robbe-Grillet kan het bloed op haar lippen ook suggereren dat zij een vampier is, of gewoon tomatensap zijn.