Coalitie botst over Gaza-actie

Als het over het conflict in het Midden-Oosten gaat heeft de coalitie zijn eigen broze bestand. Dat bleek gisteren weer eens in de Tweede Kamer tijdens een overleg met minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA). In hoeverre moet het optreden van Israël in de Gazastrook worden veroordeeld?

Maximaal, vindt de PvdA. De Europese Unie moet het associatieakkoord met Israël bevriezen als dat land wederom „excessief geweld” tegenover de bevolking van de Gazastrook toepast, aldus PvdA’er Martijn van Dam.

Maar dat ‘geweld’ wilde minister Verhagen juist relativeren. Er is volgens hem pas een probleem wanneer er sprake is van „disproportioneel geweld”, maar dat was in zijn ogen niet het geval bij de recente acties in Gaza. Israël heeft niet bewust de burgerbevolking gebombardeerd en ook het internationaal recht niet geschonden door grensovergangen te blokkeren en elektriciteit af te sluiten.

Deze royale uitleg was tegen het zere been van Van Dam, die juist erg ingenomen was met een brief die Verhagen samen met zijn PvdA-collega Bert Koenders voor ontwikkelingssamenwerking eerder op de dag had gestuurd. Daarin stond dat Israël de internationale verplichtingen „te beperkt” uitlegt. Verhagen leek nu al weer afstand te nemen van de zorgvuldig geformuleerde brief, was het verwijt van Van Dam. Waarop Verhagen weer terugviel op de formulering uit de brief: „Israël leeft de internationale verplichtingen na, maar te beperkt”. PvdA tevreden, CDA tevreden. Wordt vervolgd.