Carrièrediplomaat met steun van NAVO

Kai Eide gaat namens de VN de civiele en militaire activiteiten in Afghanistan op elkaar afstemmen. Hij werkte eerder bij de NAVO.

Kai Eide Foto AFP (FILES) A picture taken on June 14, 2005 shows UN envoy Kai Eide meeting with Kosovo then Prime Minister Bajram in Pristina. Norwegian diplomat Kai Eide has a good chance of being named UN special representative to Afghanistan, French Foreign Minister Bernard Kouchner said on March 6, 2008. AFP PHOTO FILES / ERMAL META AFP

Hij beschikt over jarenlange ervaring bij zowel de Verenigde Naties als de NAVO. Als voormalige bemiddelaar op de Balkan weet hij wat er komt kijken bij het optuigen van nieuwe staten en democratieën. En, bijkomend voordeel, hij komt niet uit een land waarvan het militaire optreden onder het vergrootglas ligt van moslimextremisten.

Op papier lijkt Kai Eide, carrièrediplomaat uit Noorwegen, geschikt als speciale VN-gezant voor Afghanistan, een post die tot eind vorig jaar door de Duitser Tom Koenigs werd bekleed. De definitieve benoeming van Eide (59) door de Veiligheidsraad geldt als een formaliteit nadat hij gisteren door secretaris-generaal Ban Ki-moon naar voren werd geschoven.

Eide zal zijn ruime kennis en ervaring nodig hebben, want als VN-gezant wacht hem de zware opgave om de vele verschillende activiteiten te coördineren van de vele internationale organisaties in Afghanistan. De VN, de NAVO, hulpverleners: allemaal hebben ze wel een mening over de manier waarop de Afghaanse politie moet worden opgeleid, hulpgoederen gedistribueerd en de drugsteelt aangepakt. Eide zal moeten samenwerken met zijn evenknie bij de NAVO die met 41.000 militairen een groot stempel drukt op alles wat er gebeurt in Afghanistan. De functie van NAVO-gezant is waargenomen door de Nederlander Maurits Jochems, nadat Daan Everts vorig jaar vertrok.

Gunstig voor Eide is dat zijn benoeming steun geniet van veel NAVO-landen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Kouchner dichtte Eide gisteren „veel kansen” toe. Eides verleden bij de verdragsorganisatie doet zijn geloofwaardigheid ongetwijfeld goed: tussen 2002 en 2006 vertegenwoordigde hij Noorwegen bij de NAVO.

Eide kwam in beeld nadat Paddy Ashdown in januari stuitte op een ‘nee’ van de Afghaanse president Karzai. De verdenking jegens de Brit, dat hij door het optreden van zijn land in Afghanistan niet onpartijdig kon zijn, zal Eide minder snel treffen. Noorwegen heeft slechts een paar honderd militairen in Afghanistan, in het relatief rustige noorden.

Als gezant op de Balkan adviseerde Eide in 2005 de Veiligheidsraad om onderhandelingen te beginnen over de onafhankelijkheid van Kosovo, die vorige maand gestalte kreeg.