Buffett uitzondering onder de rijksten

Warren Buffett is een sieraad voor de financiële sector. De ‘wijze man uit Omaha’ is door het Amerikaanse tijdschrift Forbes uitgeroepen tot de rijkste man ter wereld, als opvolger van Microsofts Bill Gates. Buffett heeft zijn fortuin gemaakt door te beleggen in Berkshire Hathaway, dat zijn leven begon als textielonderneming, maar al snel overstapte op financieringen. De vaardigheden van Buffet bij het vinden van winnaars en het uit de weg gaan van problemen – zoals de huidige problemen op de financiële markten – zijn legendarisch.

Maar naast Warren Buffett staan er maar weinig succesvolle beleggers op de lijst. Slechts acht van de rijkste honderd mensen ter wereld ontlenen hun fortuin aan de wereld van de financiën. En slechts drie van hen – Carl Ichan (46ste op de lijst), Petr Kellner (91ste) en George Soros (97ste) – maakten gebruik van soortgelijke beleggingsmethoden als Buffett. De andere vier verkochten hun producten aan andere beleggers: de terminals van Michael Bloomberg, het fondsbeheer van het Fidelity-fonds van de familie Johnson en ook de Duitse private-bankingdiensten van August von Finck. De zeil- en motorjachten van de beursmakelaars lijken groter te zijn dan die van hun klanten.

De beste manier om dezer dagen veel geld te verdienen is door je fortuin te maken in een arm land. Zo’n 15 van de toptwintig en 42 van de tophonderd van de lijst zijn ondernemers uit ontwikkelingslanden, van de Mexicaanse telecomkoning Carlos Slim (2) tot Abdul Aziz Al Ghurair (100), de leidende bankier van de Verenigde Arabische Emiraten, die arm was toen hij zijn eerste schreden op dit pad zette.

Het patroon is goed verklaarbaar. Meestal is er in arme landen een gebrek aan door de wol geverfde concurrenten, zodat het makkelijker is megawinsten te vergaren. In opkomende economieën lijken politieke connecties ook lucratiever te zijn. De wereldwijde financiële markten bevinden zich aan het andere uiteinde van het spectrum. De concurrentie is er zwaar, ze staan open voor iedereen en ze zijn, zeker gemeten naar de maatstaven van de ontwikkelingslanden, behoorlijk transparant. Op veel financiële markten zijn de verliezen even groot als de winsten. Geen wonder dat financiële multimiljardairs zo zeldzaam zijn.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Edward Hadas