Bron voor je eigen videoclip

Een beeldend kunstenaar als Johan Grimonprez (dial H-I-S-T-O-R-Y) moet zich als een kind in een snoepkast hebben gevoeld bij het doorvorsen van de Prelinger Archives. Voor zijn compilatiefilms put hij vrijelijk uit dit filmarchief, dat bol staat van de propagandafilms, amateurfilms, commercials en voorlichtingsfilms.

De non-hiërarchische Prelinger Archives staat open voor iedereen. Je wordt zelfs aangemoedigd om films te downloaden en te reproduceren. Er zit geen restrictie aan de wijze waarop je het rechtenvrije materiaal hergebruikt. Veel mensen hebben de oproep ter harte genomen, gezien de grote hoeveelheid eigen gemaakte collagefilms en videoclips op de site.

Oprichter Rick Prelinger geeft het goede voorbeeld met Panorama Ephemera (2004), een reis door twintigste-eeuws Amerika die uitpakt als een alternatieve geschiedschrijving, met fragmenten over varkensslachterijen, wetenschappelijke experimenten, Koude Oorlog en familiegeluk.

Veel korte educatiefilms uit het archief zijn hilarisch, zoals Are You Popular? (1947) over dating-etiquette bij tieners, en Destination Earth (1956), een pro-olie cartoon gesponsord door de petroleumindustrie. ‘The Movie of the Month’ in 1955 was Atom Bomb, waarop een proef met een atoomwapen op de Bikini-eilanden van positief commentaar wordt voorzien.

De Prelinger Archives sluit aan bij de al langer heersende remixcultuur waarin beelden worden herschikt en van een nieuwe betekenis worden voorzien. De site bevat niet alleen Amerikaanse filmpjes maar ook Nederlandse bedrijfs- en amateurfilms, zoals een voorlichtingsfilm uit 1933 met de prachttitel De Mensch. Ga ermee aan de haal.

www.archive.org/details/prelinger

    • Mariska Graveland