Bombay ruikt naar kruiden

Sorcha (12) en Lewis (14) uit Amsterdam reisden vorig jaar naar Bombay om te zien hoe kinderen daar leven.

Sorcha en Lewis in Tropenmuseum Amsterdam foto Jørgen Krielen © Jorgen Krielen / Amsterdam, 03-02-2008 / S. en Lewis in het Tropenmuseum. De tentoonstelling laat een stukje van Bombay zien. Krielen, Jorgen

Dat deden zij voor ‘Wie ben jij?’, de samsam-webexpeditie van 2008’. Want Sorcha en Lewis zijn twee van de acht webredacteuren van deze expeditie. Hun bezoek aan de Indiase stad is gefilmd en deze maand op televisie te zien. „Bombay is een grote stinkstad”, vertelt Sorcha. Lewis knikt instemmend. „Het ruikt er sterk naar kruiden, eten en drinken, en er is veel verkeer. De filmcrew had zelfs beslagen lenzen door de uitlaatgassen.” Sorcha en Lewis verbleven samen in een appartement. Daar kregen zij sms-berichtjes met opdrachten van het meisje dat zij zouden leren kennen. „Ik ging op bezoek bij Mantra. Zij is rijk”, zegt Lewis. „Haar huis zag eruit als een kasteel, haar kamer was echt vet groot en ze hadden een bediende.” Lewis kreeg de opdracht om in de stad voor haar te shoppen. „Mantra zou hier ook kunnen leven, haar gezin is vrij westers, en shoppen kan hier ook.” Sorcha kwam bij Supreya, uit een traditioneel hindoegezin. „Ze aten met hun handen en ze zijn armer. Door te zien en te ervaren hoe zij leven weet je hoe het echt is. Dat is toch anders dan wanneer een kind er alleen maar over vertelt.”

kijk op www.samsam.net

    • Jitka Buschman