Bij dubbele aanslag Irak 68 doden

Bij een dubbele bomaanslag in een drukke winkelbuurt in het centrum van Bagdad zijn gisteravond 68 mensen omgekomen en 120 gewond geraakt. Veel van de slachtoffers waren tieners en jonge volwassenen.

In de grotendeels shi’itische wijk Karada waren veel mensen op straat – het was een mooie voorjaarsavond en het begin van het islamistische weekeinde – toen omstreeks zeven uur lokale tijd een bom die verstopt was onder een stalletje tot ontploffing kwam. De explosie richtte volgens ooggetuigen een bloedbad aan, waarbij glasscherven en lichaamsdelen in het rond werden geslingerd en grote chaos ontstond.

Mensen snelden toe om hulp te bieden, ook al waarschuwden agenten dat mogelijk een tweede bom zou ontploffen. Met schoten in de lucht probeerden ze vergeefs de menigte uiteen te jagen. Mensen bleven toestromen, sommigen op zoek naar familieleden, anderen als hulpverlener of agent.

Zo’n vijf minuten na de eerste bom was er een tweede explosie, volgens getuigen veroorzaakt door een zelfmoordenaar met een bomgordel. Zo’n dubbele aanslag is een beproefde tactiek om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is niet opgeëist. Premier Nouri al-Maliki veroordeelde de actie als „een nieuwe barbaarse misdaad tegen burgers”.

Hoewel het geweld in Irak leek af te nemen, vallen er nog dagelijks doden bij aanslagen. En Bagdad is de laatste tijd ook weer door grote aanslagen getroffen: in februari kwamen 99 mensen om toen twee vrouwen op een markt zichzelf opbliezen. Maandag kwamen, ondanks extra veiligheidsmaatregelen voor het bezoek van de Iraanse president Ahmadinejad, bij aanslagen in Bagdad negentien mensen om.

Volgens officiële cijfers is het aantal Iraakse slachtoffers van geweld in februari met 33 procent gestegen ten opzichte van januari. Niettemin kondigde het Amerikaanse leger gisteren aan dat een voorgenomen terugtrekking van 2.000 militairen doorgaat, onderdeel van de terugtrekking van vijf brigades voor juli, waartoe is besloten vanwege de verbetering die zou zijn opgetreden in de veiligheidssituatie. (AP, Reuters, AFP)