Beklag over cartoon niet namens ons

De ingezonden brief van het dagelijks bestuur van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) over de cartoon van Paul Steenhuis - waarin God een Hilversumse zendmast pijpt om uitzending van de pornofilm Deep Throat te voorkomen - is voor ons bevreemdend en misplaatst.

De schrijvers menen dat het openlijk etaleren van seksualiteit tegenwoordig de norm is. Wie zegt dat de cartoon daarom geplaatst is? Hoe komen de schrijvers erbij dat de gevoelens van veel gelovige Nederlanders gekrenkt zijn? De onze niet, hoewel wij PKN-lid zijn. Moeten we na vijftig jaar kerklidmaatschap nu maar bedanken? Dat de cartoon blijk geeft van minachting voor het heilige is de mening van de briefschrijvers. God is al zo vaak afgebeeld, bijvoorbeeld zittend op een wolk. Is zijn heiligheid daarmee aangetast?

Bovendien dreef de cartoon de spot met mensen die zich tegen de uitzending van Deep Throat verzetten, niet met God. Zij wekten mede de indruk dat christenen alleen in het geweer komen als het seksualiteit betreft. Er zijn betere zaken om tegen te protesteren. En als het over seksualiteit moet gaan, waarom protesteren de heren dan niet tegen de vrouwenhandel en het feit dat mannen die handel steunen door prostitueebezoek? Nee, de heren schreven niet namens ons.

    • Diny Kleisen Enschede