Amuse van zeeduivel

Voor 16 stuks2,5 deciliter slagroom25 gram boter1 teen knoflook, fijngehakt1 hele ansjovis uit de pekel, gefileerd, of 2 ansjovisfilets uit olie, fijngehaktversgemalen witte peper300 gram zeeduivelfilet zonder vlies, in circa 16 plakjes van 1,5 centimeter dik gesnedenzeezouttoefjes verse dille, ter garneringdunne sneetjes stokbrood

Veel apparaten in mijn keuken gebruik ik zelden of nooit. Dat geldt niet voor mijn rookoven. Die gebruik ik zeer regelmatig, ook als braadslee. Het roken van vis gaat snel en deze plakjes zeeduivel zijn binnen 5 minuten klaar. Koop rookovens en rookmot (verschillende soorten) bij goed gesorteerde kookwinkels.

U kunt de vis en saus desgewenst van tevoren maken. Verwarm de saus in dat geval kort in de magnetron of in een pan op een laag vuur. Verwarm de vis kort in een afgedekte schaal in de magnetron.

Maak eerst de saus. Doe de slagroom in een zware, middelgrote pan en laat op een middelhoog tot matig vuur tot de helft inkoken. Verhit in een kleine, zware pan de boter op een laag vuur. Doe er de knoflook in en bak die een minuut. Voeg de fijngehakte ansjovisfilets toe en laat onder af en toe roeren en prakken bakken tot de ansjovis gesmolten is. Roer er de ingekookte slagroom door. Proef en breng op smaak met wat peper. Zet een vlamverspreider onder de pan en houd de saus warm.

Doe een eetlepel rookmot (in dit geval heb ik elzenhout gebruikt) in het midden van de rookoven. Bekleed de lekplaat met aluminiumfolie en zet hem in de rookoven boven de rookmot. Zet nu het rooster op de lekplaat en schik er de plakjes zeeduivel op. Maal er licht wat zeezout over. Zet de rookoven op een of twee pitjes op middelhoog vuur. Wacht tot er rook van de mot walmt voor u het deksel op de oven schuift. Draai het vuur matig tot laag en laat vanaf nu circa 5 minuten roken. Neem de oven van het vuur en laat circa 5 minuten rusten. Neem de plakjes vis uit de oven en leg ze op amuselepels of in kleine kommetjes of schaaltjes. Schep er wat warme ansjovissaus over, garneer met een toefje verse dille en dien op met dunne sneetjes stokbrood.

Kim Maclean

Morgen: Rakken en woelen

    • Kim Maclean