Aanslag op joodse school: 8 doden

Studenten van de joodse religieuze school dragen een gewonde medestudent op een geïmproviseerde brancard naar de hulpdiensten. Foto Reuters Jewish religious school students evacuate a fellow student after he was injured in a shooting attack in Jerusalem March 6, 2008. Two Palestinian gunmen opened fire in a Jewish religious school in Jerusalem on Thursday, killing at least eight people and wounding 20, the Israeli emergency service Zaka said. REUTERS/Ronen Zvulun (JERUSALEM)
Studenten van de joodse religieuze school dragen een gewonde medestudent op een geïmproviseerde brancard naar de hulpdiensten. Foto Reuters Jewish religious school students evacuate a fellow student after he was injured in a shooting attack in Jerusalem March 6, 2008. Two Palestinian gunmen opened fire in a Jewish religious school in Jerusalem on Thursday, killing at least eight people and wounding 20, the Israeli emergency service Zaka said. REUTERS/Ronen Zvulun (JERUSALEM) REUTERS

Op een joodse religieuze school in de Israëlische stad Jeruzalem heeft een gewapende man gisteravond minstens acht mensen doodgeschoten. Ook zijn er negen en mogelijk zelfs rond de 35 gewonden gevallen. De meeste studenten van de talmoedschool zijn tieners. Volgens de Israëlische televisie hebben speciale eenheden van de politie de schutter gedood. Hij was een Palestijn uit het Arabische deel van Jeruzalem.

De schutter drong volgens sommige berichten de eetzaal en andere bronnen de bibliotheek van de school binnen, waar circa tachtig mensen waren verzameld. Vervolgens opende hij het vuur. Het is de dodelijkste aanslag in Israël in enkele jaren.

Het Mercaz Harav seminarium in Jeruzalem is een bekend centrum van joodse studie. Het bestuur zou banden hebben met de joodse kolonistenbeweging op de Westelijke Jordaanoever.

In de Gazastrook losten mannen vreugdeschoten om de aanval te vieren. Door een luidspreker uit een moskee in Gazastad klonk de tekst „dit is de wraak van God”. Drie dagen geleden beëindigde Israël een offensief in de Gazastrook waarbij circa 120 Palestijnse doden vielen, van wie de helft burgers.

De VN-Veiligheidsraad heeft een spoedberaad aangekondigd. Het vredesoverleg, dat steeds moeizamer verliep sinds het Israëlische offensief en de recente Palestijnse raketbeschietingen, zal worden voortgezet, verklaarde een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. De Palestijnse president Abbas heeft de aanslag onmiddellijk veroordeeld.

De aanslag werd na enkele uren op het televisiekanaal van de Libanese fundamentalistisch shi’itische beweging Hezbollah opgeëist, door een tot nog toe onbekende groep die zich Martelaren van Imad Mughniyeh en Gaza noemt. Mughniyeh was een leider van Hezbollah die onlangs is gedood. De beweging heeft na zijn dood wraak gezworen op Israël. De tv-zender zou van tevoren een telefoontje hebben gekregen waarin de aanslag werd aangekondigd. (AP, Reuters)