1 strijken

Pas op, de kick van extreme ironing schijnt verslavend te zijn.
Pas op, de kick van extreme ironing schijnt verslavend te zijn.

Extreme ironing

www.extremeironing.com

Extreme Ironing combineert de kick van een extreme buitensport met de bevrediging van een goed gestreken shirt. Aldus de officiële site van deze ‘nieuwe avonturensport’. Foto’s laten zien dat de beoefenaars niets te gevaarlijk is: ze nemen plank en bout mee naar steile bergtoppen, sneeuwvelden, en zelfs onder water. Of ze strijken al snowboardend of raftend. Het begon allemaal in de zomer van 1997 in Leicester, Engeland. Na zijn werk wilde ‘Steam’ lekker gaan klimmen, maar eerst moest-ie een berg strijkgoed overwinnen. Dus toen besloot hij het tegelijk te doen en vond een nieuwe sport uit. Die wereldwijde navolging kreeg, want de kick schijnt verslavend te zijn. Oefen eerst in de tuin, en probeer daarna (met de juiste uitrusting) ook eens een heuveltje. Daarna is geen berg te steil. Of geen zee te diep (zie de strijksnorkeltfoto’s in Madagascar). In 2002 waren de eerste kampioenschappen in Duitsland. ‘Hot Pants’ streek daar met de eer. Extreme Ironing kent verschillende records, zoals het hoogterecord gehaald door John Carrick. Hij streek nabij Everest en staat nog steeds op eenzame hoogte, blijkbaar. (IdV)