‘Zware crisis in Gaza’

De Israëlische blokkade van de Gazastrook heeft in het Palestijnse gebied de ergste humanitaire crisis veroorzaakt sinds Israël het in 1967 bezette. Dat heeft een coalitie van Britse hulp- en mensenrechtengroepen vandaag gemeld in het rapport ‘De Gazastrook: Een humanitaire implosie’.

Volgens haar gaat het om een collectieve bestraffing, die illegaal is onder het internationaal recht. Israël op zijn beurt zegt dat zijn economische blokkade en militaire operaties wettige zelfverdediging vormen tegen raketbeschietingen vanuit de Gazastrook.

Voedseltekorten, een verkruimelende gezondheidszorg en een water- en rioleringssysteem dat bijna in elkaar stort vormen samen de dagelijkse misère van 1,5 miljoen Palestijnen, aldus het rapport van onder andere Care International, Amnesty International, Save the Children en Oxfam.

Sinds de fundamentalistische organisatie Hamas in juni de alleenmacht greep in de Gazastrook heeft Israël – dat zijn troepen en kolonisten in 2005 terugtrok – zijn blokkade steeds verder aangescherpt. Volgens het rapport brengt de blokkade, die 80 procent van de bevolking afhankelijk heeft gemaakt van voedselhulp, Israël geen veiligheid.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas is er gisteren onder zware Amerikaanse druk mee akkoord gegaan het vredesoverleg met Israël te hervatten. ’s Ochtends zei Abbas nog op een persconferentie in Ramallah pas weer te willen praten als Israël een staakt-het-vuren afkondigde in de Gazastrook. Amerikaanse functionarissen verwachtten dat er volgende week weer wordt gepraat. Abbas had het overleg zondag bevroren in reactie op de Israëlische militaire acties van afgelopen week, waarbij 120 doden in de Gazastrook vielen. (AP, Reuters, AFP)

Rapport over Gaza op http://www.amnesty.org.uk/