Woeste stroom moet vissen redden

Woeste stroom moet vissen redden Rotterdam, 6 maart. Na jaren gesteggel tussen voor- en tegenstanders is gisteren de Glen Canyon Dam in de Coloradorivier in de Verenigde Staten opengezet om zo het waterpeil in de Grand Canyon te verhogen. De waterstroom is groot genoeg om het Empire State Building in twintig minuten te vullen. De sterke stroom moet de bodem van de rivier uitslijten en het losgewoelde zand weer afzetten bij verder gelegen stranden. Daar, zo hopen de beheerders van het National Park Grand Canyon, kunnen bedreigde karperachtigen dan weer in alle rust kuit schieten. De beheerders van de dam wijzen juist op het verlies aan vermogen bij het opwekken van elektriciteit met waterkracht: de maatregel kost tussen de 30 en 35 miljoen dollar, zeggen zij. Maar ook voorstanders zijn teleurgesteld, omdat het voorlopig blijft bij een eenmalige oefening. Een stunt, zeggen zij, want om zoden aan de dijk te zetten zou de operatie vijf keer herhaald moeten worden. Foto AP Water flows from the number one and two jet tubes at the Glen Canyon Dam Wednesday, March 5, 2008 in Page, Ariz. The Department of Interior is experimenting with high flows of water from the dam to help, in part, to rebuild beaches along the Colorado River that runs through the Grand Canyon. (AP Photo/Matt York)
Woeste stroom moet vissen redden Rotterdam, 6 maart. Na jaren gesteggel tussen voor- en tegenstanders is gisteren de Glen Canyon Dam in de Coloradorivier in de Verenigde Staten opengezet om zo het waterpeil in de Grand Canyon te verhogen. De waterstroom is groot genoeg om het Empire State Building in twintig minuten te vullen. De sterke stroom moet de bodem van de rivier uitslijten en het losgewoelde zand weer afzetten bij verder gelegen stranden. Daar, zo hopen de beheerders van het National Park Grand Canyon, kunnen bedreigde karperachtigen dan weer in alle rust kuit schieten. De beheerders van de dam wijzen juist op het verlies aan vermogen bij het opwekken van elektriciteit met waterkracht: de maatregel kost tussen de 30 en 35 miljoen dollar, zeggen zij. Maar ook voorstanders zijn teleurgesteld, omdat het voorlopig blijft bij een eenmalige oefening. Een stunt, zeggen zij, want om zoden aan de dijk te zetten zou de operatie vijf keer herhaald moeten worden. Foto AP Water flows from the number one and two jet tubes at the Glen Canyon Dam Wednesday, March 5, 2008 in Page, Ariz. The Department of Interior is experimenting with high flows of water from the dam to help, in part, to rebuild beaches along the Colorado River that runs through the Grand Canyon. (AP Photo/Matt York) Associated Press