Wilders wijkt mogelijk met film uit naar perscentrum

PVV-leider Geert Wilders heeft vooralsnog geen omroep bereid gevonden om zijn antiKoranfilm Fitna in zijn geheel uit te zenden. Hij presenteert zijn film nu mogelijk in het Haagse perscentrum Nieuwspoort.

Het bestuur van Nieuwspoort heeft besloten een zaal ter beschikking te stellen onder voorwaarde dat Wilders de beveiliging in het gebouw voor zijn rekening neemt. Als de film in Nieuwspoort zijn première beleeft zal de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) de beveiliging buiten het gebouw verzorgen. Of Wilders wil instaan voor de beveiliging in het gebouw wordt volgens de PVV-leider „al snel heel moeilijk”. Als de kosten te hoog zijn „gelet op de voorwaarden van Nieuwspoort dan wordt het onmogelijk voor me”, aldus Wilders.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft gisteren tegenover ambassadeurs die zijn aangesloten bij de Organisation of Islamic Countries het Nederlandse standpunt over de film uiteengezet. Het gesprek vond plaats op verzoek van de ambassadeurs. Verhagen heeft herhaald dat de regering staat voor vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Hij zei voorts dat de regering werkt aan een open dialoog en vreedzaam samenleven van alle bevolkingsgroepen, en daarover fundamenteel van mening verschilt met Wilders.

De Nederlandse ambassades in het buitenland zijn opgeroepen het regeringsstandpunt actief uit te dragen. In veel landen is de verklaring van premier Balkenende van afgelopen vrijdag over de film in de taal van het betreffende land op de ambassadesite te lezen.

President Sarkozy van Frankrijk heeft Balkenende, die gisteren op werkbezoek was in Parijs, verzekerd van steun als er ophef ontstaat over de film. Balkenende verklaarde dat er „nauwelijks middelen” zijn om Wilders van zijn film af te houden, omdat Nederland „een land van vrijheid van meningsuiting” is.

Gisteren heeft de Europese Commissie EU-vertegenwoordigingen in heel de wereld geïnformeerd over de film van Wilders. Over eventuele beveiligingsplannen van EU-vestigingen moeten de delegaties hun eigen beslissing nemen, zegt een woordvoerder.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft gisteren laten weten meer tijd nodig te hebben om een oordeel te vellen over de strafbaarheid van uitlatingen van Wilders over de islam. Bij justitie kwamen daarover in de afgelopen maanden tientallen aangiften binnen. Die gaan niet over de film van Wilders, maar vooral over een artikel van zijn hand in de Volkskrant van vorig jaar. Daarin schreef hij dat de Koran, net als Mein Kampf, verboden moet worden, omdat de Koran volgens hem fascistisch is.

Interview Wilders: pagina 3