Topbaan in VS voor ex-bestuurder van Numico

De Nederlander Jean-Marc Huet (38) wordt op 31 maart de financiële topman van farmacieconcern Bristol Myers Squib. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Huet was financieel bestuurder van babyvoedingsproducent Numico, totdat het Nederlandse bedrijf in november aan Danone werd verkocht. Door die verkoop streek hij ongeveer 32 miljoen euro op door de verzilvering van aandelen en opties. Hij was daarmee na topman Jan Bennink van Numico de bestverdienende bestuurder van een Nederlands bedrijf in 2007.

In een verklaring noemt Bristol Myers Squib als verdiensten van Huet dat hij een succesvolle overname strategie voor Numico heeft opgezet en uitgevoerd en de verkoop van het bedrijf aan Danone. Voordat hij bij Numico in dienst trad werkte Huet bij zakenbank Goldman Sachs. Hij studeerde aan Dartmouth College in de VS en haalde een MBA-titel aan Insead bij Parijs. Toen hij in 2003 als 33-jarige bij Numico in dienst trad, was hij de jongste Hollandse bestuurder.

Zijn voorganger bij Bristol Myers Squib, Andrew Bonfield, heeft Huet zelf als zijn opvolger voorgesteld, stelt het bedrijf. Dat is opmerkelijk, omdat Numico vorig jaar volgens nooit bevestigde geruchten vergevorderde besprekingen voerde om de babyvoedingsdochter Mead Johnson van het Amerikaanse bedrijf over te nemen. Danones bod op Numico, dat zo hoog was dat Numico niet kon weigeren, doorkruiste de plannen van het Nederlandse bedrijf om een forse slag te slaan.

Bristol Myers Squib, waarvan het hoofdkantoor in New York is gevestigd, is veel groter dan Numico. In 2007 had het een omzet van 17,9 miljard dollar (11,7 miljard euro), het bedrijf heeft 43.000 werknemers. Numico had in 2006 een omzet van 2,6 miljard euro en bij het Nederlandse bedrijf werken ongeveer 13.00 mensen

Huet kwam bij Numico toen het bedrijf in grote financiële problemen zat. Door forse afschrijvingen op zijn vitaminedochters had Numico enige tijd een negatief eigen vermogen, waardoor het op het strafbankje van de AEX kwam. Die Amerikaanse vitamineproducenten werden daarna verkocht.

In 2007 werd Huet gekozen tot chief financial officer van het jaar.